Først blev de mindste møller taget ned, nu kan turen komme til Danmarks mest populære mølle

Udenlandske støtteordninger til møller på mellem 200 og 250KW har gjort det til en god forretning at tage de små møller ned og sætte dem op i udlandet. Vindmøllesælger forventer, at turen snart kommer til Danmarks mest populære møller.

Foto: Christian Ringbæk

De synes ikke af meget, men der er mange af dem.

Sådan kan den myriade af vindmøller i størrelsen 500-600KW, der står i Danmark, nok bedst beskrives. De er blevet overgået mange gange siden i størrelse af de nye, moderne vindmøller, men de var populære. Meget populære. Helt præcis 1.041 møller i størrelsen 500-600KW snurrede på dansk jord i maj 2016, og samlet udgør de omkring en tiendedel af den samlede vindproduktion i Danmark.

Vindmøller blev bygget med gode subsidieordninger i slutningen af 1990erne - nogle af guldårene for vindmølleindustrien. Men en del af møllerne kan måske snart få et nyt hjem.

De seneste år er en række møller i størrelsesordnen 200-250KW blevet pillet ned og sat op i udlandet igen, dels fordi der er højere elpriser i udlandet, men også fordi, der har været støtteprogrammer i en række lande. Hos P&J Wind Power, der har arbejdet med at nedtage og genopstille møller, vurderer direktør Michael Kristensen, at der snart vil komme støtteprogrammer til de populære møller på 500-600MW også.

»På nogle af markederne ser det ud til, at der kommer en ny afregning, hvor vi kommer op i 500-600KW møller, og jeg kan godt forestille mig, at det bliver fra 2018,« siger Michael Kristensen og nævner Spanien, Italien og Storbritannien som potentielle lande.

Som Berlingske Business torsdag beskrev, så har det gennem flere år været en god forretning for nogle vindmølleejere at pille deres danske møller ned og sætte dem op i udlandet. Når det overhovedet kan lade sig gøre, så skyldes det ifølge formanden for Danmarks Vindmølleforening, at det indre elmarked i Europa ikke er funktionsdygtigt.

»Hvis det indre elmarked fungerede, kunne man bare sende strømmen ud af landet, og så ville priserne stabilisere sig, og markedet komme i balance. Men der er fysisk infrastruktur – særligt i Tyskland – som ikke fungerer, og derfor er der ikke nogen grænse, som dansk el kan krydse, hvor prisen bliver højere,« siger adm. direktør i Danmarks Vindmølleforening Christian Kjær.

»Det er grotesk, at fordi man ikke kan sende strøm til Italien, så hiver vi møllen op og sender den derned. Hvis man tager europæiske briller på, så burde det jo ikke være tilfældet.«

Det er dog svært at sige noget om, hvor mange nedtagne møller som lige nu snurrer videre i udlandet. P&J WInd Power, der bare er en af flere virksomheder, der nedtager vindmøller, vurderer, at de nedtager og genopstiller mellem 20 og 40 møller om året. Af møllerne i størrelsesordnen 200-250KW er 422 møller, præcis halvdelen, blevet nedtaget i Danmark, men om de er kørt på skrot eller til udlandet, vides ikke.