Fødevarepriserne falder - ingen gevinst til danskerne

De globale råvarepriser er det seneste år faldet med næsten 20 procent, men det enorme prisfald betyder ikke lavere priser på mad i Danmark.

Selvom kornpriserne er faldet med 26 procent det seneste år, bliver brødet formentlig ved med at koste det samme i butikkerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Over hele verden er råvarepriserne stærkt faldende, men de faldende kornpriser betyder ikke billigere brød i Danmark. Det danske forbrugerprisindeks er derimod steget svagt fra indeks 133,3 til 135. Det skriver Jyllands-Posten fredag.

Modsætningen mellem faldende råvarepriser og svagt stigende danske fødevarer er interessant, og rent logisk må det betyde, at supermarkederne får en større avance, men i detailhandlen afviser man.

»Omkostningen til råvarer udgør ofte kun en meget lille del af prisen på slutproduktet. Eksempelvis udgør omkostningen til korn kun omkring 5 procent af prisen på brød. Derfor vil man aldrig kunne finde en 1:1-sammenhæng mellem udviklingen i råvarepriserne og udviklingen i forbrugerpriserne på fødevarer,« siger Dansk Supermarkeds pressechef Mads Hvitved til Børsen.

Både Dansk Supermarked og Coop afviser, at de har hævet avancerne på fødevarer, selvom den danske forbrugerpriser på fødevarer er steget med seks procent siden 2011. I marts 2015 nåede de priser det højeste niveau nogensinde.

Fødevareøkonom Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet siger, at da fødevarepriserne steg, var man mange steder i detailhandlen hurtigere til at hæve priserne, men når priserne på fødevarer så falder igen, går det meget langsommere med at sænke priserne.