Fødevarekoncerner overbyder hinanden med sympatikampagner

Fødevarekoncernerne slås om at positionere sig som politisk korrekte for at tiltrække kunder. Forbrugerne er klar til discount med holdninger, og for first-moverne er der gevinst at hente, mener eksperter.

De danske supermarkeder bugner med »køb dansk«-kampagner for at lokke holdningsbevidste kunder til. Foto: Johan Gadegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

For et år siden skulle man købe lokalt for at være politisk korrekt. I dag skal man sørge for at købe dansk. De danske supermarkeder bugner i øjeblikket med »vælg dansk«-kampagner for at fremstå sympatiske og tiltrække kunder.

Prisen er stadig afgørende, men goodwill er blevet en faktor i jagten markedsandele, forklarer detailrådgiver Dorte Wimmer fra Retail Institute.

»Kampagnerne appellerer positivt til os forbrugere, vi tillægger en masse positive værdier til de danske varer, og i takt med at krisen er begyndt at aftage, er forbrugerne begyndt at blive mere fokuseret også mod kvalitet,« siger Dorte Wimmer.

Bølgen af »køb-dansk«-kampagner startede med at Rema 1000 for to uger siden hævede mælkepriserne, for at kunne sende de 50 øre tilbage til mælkebønderne per liter.

I næste uge lancerer Dagrofas butikker en »vælg dansk«-kampagne, hvor de finansiere 50 øre til en række danske fødevareproducenter, og COOP og Dansk Supermarked er, ifølge detailrådgiver Bruno Christensen også på vej med lignende koncepter.

»Hen over sommeren er stemningen i befolkningen vendt til fordel for landmændene. Der er dagligt reportager på TV om landmænd, der må lukke ned, og det er derfor vi ser de her kampagner netop nu. Der er forståelse for vigtigheden i at opretholde et sundt landbrug, og det skaber goodwill for supermarkederne at udvise sympati,« siger Bruno Christensen og tilføjer

»Alle kommer til at gøre det, og dermed forsvinder konkurrencefordelen også lige så langsomt. Rema 1000 havde en fordel af at være first-mover de første par dage, men effekten bliver udvandet af, at alle de øvrige også gør det,« siger Bruno Christensen.

Dorte Wimmer mener, at kampagnerne er med til at skabe nye standarder for supermarkedernes udbud og forklarer tendensen med, at markedet er modent til, at supermarkederne er begyndt at arbejde med image og politiske holdninger, for at tiltrække kunder.

»Der er helt klart et skifte, hvor den brede masse også har fokus på kvalitet. Der er opstået en diskussion omkring, hvad discount egentligt er, for det er især kæder som Netto og Rema 1000, der er med til at drive en bølge, hvor vi skal udtrykke holdninger med det vi indkøber,« siger Dorte Wimmer og forudsiger, at vi om et års tid vil se en ny type kampagne.