Fødevaregigant giver op i iskrig

Nestlé giver nu op i den store danske iskrig. Det danske investeringsselskab Erhvervsinvest køber Premier Is af den multinationale fødevaregigant, og dermed er Erhvervsinvest og Unilevers Frisko nu de to helt store spillere i de danske iskiosker.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort slag er overstået i den danske iskrig. Den schweiziske fødevarekoncern Nestlé strækker nu våben og giver op i krigen ved at sælge Premier Is til investeringsselskabet Erhvervsinvest.

Erhvervsinvest overtog sidste år Polar Is og med købet af Premier Is bliver investeringsselskabet den største spiller på det danske ismarked skarpt forfulgt af Frisko ejet af den multinationale koncern Unilever.

Iskrigen mellem Unilevers Frisko og Nestles Premier Is kørte på højttryk i flere år, hvor de bl.a. beskyldte hinanden for at fjerne modpartens frysere. Til sidst fandt de to mastodonter dog en måde at leve sammen på, og det har de udnyttet til fulde de sidste år. Danmark er blevet kendt som et af de dyreste islande i verden, og flere undersøgelser har påvist, at Danmark har ligget i top, når det gælder prisstigninger. Faktum er, at prisen på is i de danske forretninger er steget langt mere end inflationen har tilsagt.

Lokal produktion
Indtil 1970erne havde Danmark en lang række lokale ismærker, alle med produktion af is i Danmark. I dag er det kun Polar Is, der på en stor fabrik i Thisted endnu producerer deres is herhjemme. Senest har Hjem Is’ ejer besluttet at lukke sin fabrik i Esbjerg. De fire store danske tilbageværende ismærker hedder i dag Premier Is, Polar Is, Frisko samt Diplom Is.

Det er uvist præcist, hvorfor Nestle nu har trukket stikket på den danske issatsning. I en pressemeddelelse lyder det, at »Nestlé Norden har besluttet at fokusere på sine andre lokale kerneaktiviteter.«

»Det har været vigtigt for Nestlé Norden, at Premier Is’ nye ejer vil fortsætte med at drive og udvikle virksomheden. Vi mener, at Erhvervsinvest og Polar Is er et godt match,« siger Carsten Fredholm, der er direktør for Nestlé Norden.

Sideløbende mærker
Premier Is beskæftiger i dag 60 personer, har administration i København og står bag is som Kæmpe Læske, Astronaut og internationale varemærker som KitKat, Smarties og Lion.

Selv om Premier Is får ny ejer, vil kunder og forbrugere ikke mærke ændringer i issæsonen 2009, og der er ingen planer om en sammelægning af de to varemærker.

»Premier Is er en spændende virksomhed med et stort potentiale sammen med Polar Is. Virksomhederne komplementerer hinanden vældig fint, og sammen vil de være markedsledere i Danmark,« siger Thomas Marstrand, direktør i Erhvervsinvest.

Premier Is, der blev grundlagt i 1927, har de sidste tretten år været ejet af Nestlé. Med købet af Premier Is bliver Erhvervsinvest nu nummer ét på det danske ismarked, men isappetiten er stadig intakt hos investeringsselskabet.

»Vi er glade for ismarkedet, som ikke er så konjunkturfølsomt, som for eksempel møbelbranchen. Til gengæld er man jo så afhængig af vejret. Selv om vi ingen aktuelle planer har om yderligere opkøb, så holder vi da hele tiden øjne og ører åbne. Men lige nu er der vores forhåbning at vokse organisk i både Polar Is og Premier Is,« siger Thomas Marstrand.

Erhvervsinvest er ejet af Nykredit, PFA og en række sparekasser.

 
Fik du læst:

Ko-prutter koster en million

Shawarma-opfinderen er død

Her er fast-food kædernes 5 fedeste bomber