Fødevareeksport faldt med 4 milliarder

Dansk fødevareeksport har tabt lidt af pusten og oplevede sidste år en nedgang fra 156 til 152 mia. kr.

Foto: LISELOTTE SABROE

Den ekspansive og eksportfokuserede danske fødevareindustri med de to største andelsselskaber Arla Foods og Danish Crown i spidsen har det svært for tiden.

Fødevare- og landbrugseksporten faldt med hele fire milliarder kr. fra 156 mia. kr. til 151 mia. kr. i 2014.

Det viser en frisk opgørelse for december fra Danmarks Statistik.

Det er først og fremmest Ruslands importforbud for fødevarer fra EU og den geopolitiske uro i Mellemøsten, der er skyld i tilbagegangen.

På trods af at det er påvirkninger udefra, der har stækket fødevareeksporten, er der masser af muligheder for at få eksporten tilbage på sporet. Og det er vigtigt bl.a., fordi der er lange udsigter til, at Rusland igen åbner dørene for europæiske fødevarer.

Det mener Karen Hækkerup, administrerende direktør i landmændenes og den landmandsejede industris brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

»Selv om der er kommet privat oplagring af svinekød i EU, og selv om krisen i Rusland skulle ophøre i løbet af året, kan vi ikke tillade os at blive siddende på hænderne, mens virksomhederne må afskedige medarbejdere. Der er akut brug for, at få fjernet de barrierer, der er opsat for vores landmænd og virksomheder, så de kan konkurrere på lige vilkår med deres europæiske konkurrenter,« siger Karen Hækkerup.

Fødevareindustrien, der er et af landets største og vigtigste eksporterhverv, beskæftiger 160.000 i Danmark, spiller en afgørende rolle for dansk økonomi.

Karen Hækkerup opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at tage danske virksomheder og alle de beskæftigede ekstra alvorligt.

Politikerne må se at få tilbagerullet nogle af de groteske overimplementeringer, der spænder ben for væksten, mener hun.

Landbrug & Fødevarer direktør gentager således organisationens mangeårige appel til regering og Folketinget om, at danske fødevarevirksomheder og landmænd får de samme rammebetingelser, som europæiske konkurrenter har.

»Vi har allerede fremlagt et katalog med ti konkrete og gratis forslag, som kan sættes i gang med det samme og få effekt,« siger direktør Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer.