Fodboldens magtfulde bagmænd

Fodbold-VM handler om meget andet end fodboldkampe, sejre og nederlag. Mere end noget andet styres international fodbold af pengenes magt med det internationale fodboldforbund FIFA som en hemmelighedsfuld organisation med fangarme over hele fodboldverdenen. Med den magtfulde schweizer Sepp Blatter i spidsen er FIFA blevet en multimilliardforretning. Kun få gider høre om bagsiden af medaljen i Sydafrika.

FIFA-præsident Sepp Blatter og Sydafrikas præsident Jacob Zuma ved åbningen af VM i forgårs. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER JOE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem tror du vinder sommerens fodbold-VM? Brasilien, Tyskland eller måske Spanien? Du tager helt fejl, vinderen er allerede fundet. Den helt store sejrherre gemmer sig på Fifa-strasse i schweiziske Zürichs mest fornemme kvarter.

Her har den internationale fodboldunion, FIFA, placeret sig i et nybygget hovedkvarter. Udefra syner det grå hus ikke af meget. Facaden er dækket af håndbankede aluminiumsprofiler - ingen får lov til at kigge ind i »fort-FIFA«.

Lukkes man ind, overvældes man af af den moderne pragt, som følger med en milliard-business som FIFA er i dag. Alt træ i huset er dyr valnød fra USA, stenene er fra Spanien og udsmykningen er præget af kostbare specialfremstillede glasmosaikker.

Et politisk centrum

Borgen i FIFA-Strasse, et omvendt højhus, hvor hovedparten er gravet ned i jorden, er ikke alene verdens fodboldcentrum, det er også et politisk centrum. som tiltrækker magt og magthavere, og som er en hemmelig milliardforretning, hvor kun ganske få betroede mænd kender fakta og har noget at skulle have sagt.

For nok skal verdens bedste fodboldspillere i de næste uger udkæmpe en serie drabelige kampe i Sydafrika, men mændene, der allerede nu kan udråbes til VMs store sejrherrer, er FIFA-formand Sepp Blatter og hans kassemester, argentinske Julio Grondona.

Den store mand I dag er Sepp Blatter - den helt store mand i international fodbold. Den 74-årige schweizer blev valgt til FIFA-formand i 1998, efter et kampvalg mod svenske Lenart Johansson - en mand, der under valgkampen havde tilnavnet »den ærlige kandidat«. 

Vandt over "den ærlige kandidat"

Sepp Blatter overtog tronen efter brasilianske Joao Havelange, der havde siddet enevældigt på posten som FIFA-formand siden 1974. Joao Havelange så sig selv som en magtfuld fodboldpræsident, en slags statsmand.

Og selv om Joao Havelange efterlod sig et ry som en mand, der havde formået at placere FIFA i magtens centrum, så er Sepp Blatter lykkedes med at få placeret FIFA endnu mere politisk centralt - og skabt en hidtil uhørt økonomisk base.

Sepp Blatter er således vant til at gæste præsidenter og statschefer over hele verden. Alle vil de have en flig af fodbold-magien, som kaster opmærksomhed i massemål af til værtslandene. Det sås bl.a. i 2004, da Sydafrikas nu tidligere præsident Mbeki skulle indsættes i sin anden embedsperiode.

Helt i forreste række - foran statsledere

Her havde Sepp Blatter og flere af hans FIFA-kolleger fået fremtrædende pladser tæt på Mbeki, mens adskillige statsledere måtte nøjes med pladser i anden og tredje stolerække. Fodbold er vigtigere end politik, viste det sig.

Men Sepp Blatter er meget andet end »bare« en ældre schweizer, der tilfældigt har nået toppen af fodboldens magtpyramide. Siden han som ung var middelmådig amatørspiller i den schweiziske liga, har han stræbt efter magten, og via posten som generalsekretær i det schweiziske ishockey-forbund kom han til FIFA, hvor han senere blev generalsektær under formand Joao Havelange.

I dag står han tilbage som manden, der for alvor har kommercialiseret FIFA. Han har etableret et tæt samarbejde med en række sponsorer, han har løsrevet FIFA fra tidligere aftaler, hvor de givtige TV-licenser lå uden for organisationen, og dermed er han manden, der har gjort FIFA til verdens økonomisk stærkeste sportsorganisation.