FN skæpper i kassen hos rådgiver

Rådgivningsvirksomheden Dalberg henter 20 procent af sin omsætning som rådgiver for FN i spørgsmål om udviklingslande.

Modelfoto: Colourbox
Læs mere
Fold sammen

Malariamedicin kan rede tusindvis af menneskeliv i udviklingslandene. Derfor skal den være så billig, at den kan sælges til den private sektor i den tredje verden. For at det kan lade sig gøre arbejder FN sammen med en række globale fonde, og den danske virksomhed Dalberg Global Development Advisors fungerer som rådgiver.

- Vi har lært meget om, hvordan man betjener et internationalt marked i spændingsfeltet mellem politiske prioriteter. Forståelsen af FN’s arbejdsområder og måde at fungere på har været en vigtig løftestang for os, når vi skal rådgive andre sektorer, siger virksomhedenspartner Søren Peter Andreasen. Han oplever, at erfaringen fra arbejdet med FN hjælper Dalberg, når rådgiveren bevæger sig ud på nye markeder.

Virksomheden rådgiver om fattigdomsbekæmpelse, sygdomme og investeringer i udviklingslande. Dalberg har otte kontorer spredt i hele verden og knap 100 ansatte. Omtrent 20 procent af omsætningen stammer fra leverencer til FN.

- Det sidste halvandet år har vi arbejdet på et projekt, som hedder »Delevering as one«. I udviklingslandene har FN mange udviklingsorganisationer, og har tidligere i høj grad opereret som separate enheder. Vi har i 10 pilotlande lavet en proces, hvor de integrerer deres styring og kommunikation med omverdenen, så de fungerer som en samlet enhed, fortæller Søren Peter Andreasen.

Dalberg har solgt sine ydelser til FN gennem otte år, men har oplevet, at det er vigtigt at leve op til FN’s foreskrifter. Du skal kunne vise, at du har en vis kompetence, før du kommer i betragtning. Til gengæld giver FN økonomisk tryghed.

- FN er forholdvis langsomme betalere. Men de betaler altid, og hvis du selv sikrer dig, at informationen er på plads, kan du godt gøre nogle ting for at speede betalingen op, siger Søren Peter Andreasen.