FN placerer nyt klimacenter i København

Center for Klimateknologi under FN, som skal bistå udviklingslandene med udnytte klimateknologi bedst muligt, skal placeres i FN Byen i København, oplyser regeringen.

FNs nye klimacenter får hjemsted i FN-byen i Nordhavns-kvarteret i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FNs nye Center for Klimateknologi (CTCN) skal have til huse i FN Byen i Nordhavn, København, hvor man skal hjælpe udviklingslande med at udnytte den bedst mulige teknologi for at modvirke klimaforandringerne og fremme klimatilpasning. Udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der har stået i spidsen for regeringens arbejde med at skaffe CTCN til Danmark, kalder placeringen for »en stor sejr for Danmark«.

»At Danmark bliver centrum for denne vigtige klimaindsats betyder, at vi kan give et solidt bidrag til kampen mod klimaforandringerne og for klimatilpasning i udviklingslandene. Det vil give Danmark en unik international styrkeposition indenfor grøn vækst, og det kan blive til gavn for både dansk viden og danske virksomheder,« siger Christian Friis Bach.

FN besluttede at oprette centret under klimatopmødet i Cancun i 2010. FNs miljøprogram, UNEP, som i forvejen har koncentreret en stor del af sine energiaktiviteter på UNEP Risø Centeret på DTU, blev efterfølgende udvalgt som værtsorganisation for CTCN.

FN Byen er et oplagt hjemsted for Klimateknologicentret, lyder det fra eksekutivdirektør Achim Steiner, der er chef for UNEP.

»Danmark er en trendsætter for nye standarder for ressourceeffektive bygninger og er blandt de ledende lande i verden inden for ren energi. Det er blandt andet den danske regerings fortjeneste igennem sin politiske og økonomiske støtte, at det har været muligt at oprette centeret nu,« siger han og bliver suppleret af klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R).

»Klimateknologicenteret passer perfekt til Danmarks unikke kompetencer og position på klima- og energiområdet. Hvis vi skal bremse klimaforandringerne, er det vigtigt, at vi hjælper ulandene til at finde de bedste løsninger. Derfor bliver klimateknologicenterets arbejde betydningsfuldt, og jeg er stolt over, at centeret bliver placeret i Danmark,« siger klimaministeren.

Ifølge regeringen arbejder man desuden på, at et center for energieffektivitet, der skal etableres under FN generalsekretærens initiativ »Bæredygtig Energy for Alle«, også placeres i FN Byen i København.