FN-by trækker velstand til København

FN trapper gevaldigt op i København med stort nybyggeri med plads til over 1.000 medarbejdere. Det kan give vækst i danske virksomheder og skaber nye job.

Foto: OLIVER BERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN-byen, der i disse dage åbner på Marmormolen i Nordhavnen, bliver meget lukrativ for Danmark. På få år bliver der skabt 500 nye arbejdspladser, og millionordrer finder vej til danske virksomheder.

På lidt længere sigt vil FN-byen tiltrække flere globale virksomheder og organisationer til landet. Seks FN-organer, der er placeret i København, bliver ved projektet forenet i én bygning. Det har allerede udløst 200 ekstra arbejdspladser, og flere er på vej.Lars Hørmann, projektdirektør i FN-byen, forklarer, at FN samler flere opgaver på centrale kontorer verden over.

»Væksten skal ske på to måder. De eksisterende organisationer har en naturlig vækst på måske fem-ti procent flere medarbejdere om året. Desuden er det planen at tiltrække nye FN-organisationer hertil enten helt eller delvist, og de planer er absolut realistiske.«

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om ejendomme og byggeri. Klik her.

En rapport fra Dansk Industri viser, at FN i 2010 »købte ind« i Danmark for 2,6 milliarder kroner.

Indkøbene har været støt stigende i det seneste årti.Forfatteren til rapporten, chefkonsulent Marie Gad, mener, at danske virksomheder vil få flere ordrer i takt med, at FN optrapper engagementet i Danmark, hvis de formår at behandle FN-udbud som et egentligt marked.

Se billederne: Sådan ser den nye FN-by ud

I første omgang rykker 1.000 FN-ansatte ind i byggeriet, og om et år rykker yderligere 200-300 ind.

Ifølge Jørgen Jørgensen, direktør for erhvervsområdet hos EDC Poul Erik Bech, en af landets største mæglere, giver dette global vækst i hovedstaden.

»Det betyder meget for København, at vi kan tiltrække en så stor international organisation. Det er med til at gøre hele byen mere international og kan medvirke til at tiltrække internationale virksomheder og understøtte internationale skoler.«

Læs mere om ordremulighederne for danske virksomheder i Berlingske Business-sektionen onsdag - og om FN-byen og udviklingen af Nordhavn i Business Ejendomme-sektionen.

Se billederne: Sådan ser den nye FN-by ud