Flyv med ren samvittighed

SAS planlægger at tilbyde sine kunder at kunne købe sig til CO2-neutralitet for at forbedre klimaet. Kunden skal betale et beløb, der efterfølgende investeres i et grønt beløb.

Hold op med at flyve! Klimaet kan ikke bære det! Det er budskabet fra folk som den britiske miljøekspert og -forfatter George Monbiot.

Den globale opvarmningseffekt af den stærkt voksende internationale flytrafik er simpelthen for voldsom til at kunne fortsætte, mener han og andre.

Det er et budskab, luftfartsindustrien ikke rigtig kan bruge. Den ved godt, at fly er det transportmiddel, der belaster drivhuset mest med CO2 og andre klimagasser.

Men at lukke butikken er en dårlig forretningsmodel. Og hvordan komme fra København til New York, Beijing eller Nairobi i vore dage uden fly?Derfor søger klimabevidste flyselskaber andre strategier, skriver Information.

Og som et af de allerførste selskaber i verden planlægger SAS nu at tilbyde sine flypassagerer en 'CO2-kompensationsordning', der skal kunne lette presset på klimaet og den dårlige samvittighed.

»Til foråret planlægger vi at præsentere et tilbud til vore kunder om at kompensere for det konkrete CO2-udslip, deres rejse giver anledning til,« siger Martin Porsgaard Nielsen, miljøchef i SAS-koncernen, om ordningen, som nogle hilser velkommen med entusiasme, mens andre taler om 'aflad'.

SAS-modellen tilbyder kunden at betale et beløb, der efterfølgende investeres i et grønt projekt, som mindsker CO2-udledningerne.

Beløbets størrelse fastlægges, så den CO2-dæmpende effekt af investeringen netop svarer til den CO2-udledning, som den pågældende passagers rejse giver anledning til.

»Allerede i dag har vi på SAS' hjemmeside en CO2-kalkulator, der kan fortælle kunderne, hvor meget CO2 deres rejse vil være årsag til. Med det nye tilbud vil man kunne få pålagt sin billetpris det lille ekstrabeløb, som det koster at kompensere CO2-udslippet,« siger miljøchefen til Information.

Han peger på, at SAS vil lade eksperter forvalte ordningen.

Kilde: Information