Flytteomkostninger fastlåser vrede realkreditkunder

Det kan være vanskeligt at flytte realkreditinstittut eller i hvert fald en dårlig forretning.

Det kan tage årevis - i nogle tilfælde flere årtier - at tjene flytteomkostningerne hjem, hvis man som realkreditkunde vil flytte i vrede over nye bidragsforhøjelser. Det viser beregninger foretaget af Mybanker og Finanswatch. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan tage årevis - i nogle tilfælde flere årtier - at tjene flytteomkostningerne hjem, hvis man som realkreditkunde vil flytte i vrede over nye bidragsforhøjelser. Det viser beregninger foretaget af Mybanker og Finanswatch.

»Vi har her en sektor, hvor det slet ikke kan betale sig for kunderne at flytte. En ting er, at det først er tjent ind efter mange år - noget andet er, at når man så har skiftet, kan man jo ikke være sikker på, at det nye realkreditinstitut ikke også sætter priserne op«, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, til Finanwatch.

»Derfor har vi fra Forbrugerrådet Tænk også fra start spillet ud med, at vi synes, at samtlige flytteomkostninger bør dækkes i forbindelse med bidragsforhøjelser. Hvis kunderne kan flytte ved bidragsstigninger dæmpes prisstigningerne. Det kommer alle kunder til gode, fordi markedet fungerer bedre,« tilføjer han.

Beregningerne tager udgangspunkt i en boligejer, der for et år siden finansierede sig via et F5-lån, men som et år senere står i den situation, at realkreditinstituttet har hævet bidragssatsen, og kunden derfor ønsker at flytte til et institut med en lavere bidragssats. Der er dermed tale om et lån, som ikke umiddelbart står for at skulle omlægges eller refinansieres. Det skriver FinansWatch.

Ifølge beregninger foretaget af Mybanker koster det i dag mellem 15.410 kr. og 22.410 kr. at flytte et F5-lån på 2 mio. kr., alt efter hvilket institut man flytter fra og til.

REALKREDITRÅDET PEGER PÅ UNIKKE FORDELE

Finanswatch har forelagt alle beregningerne for Realkreditrådet, som har haft lejlighed til at kommentere på metode og resultater. Her er underdirektør Peter Jayaswal dog ikke enig med Forbrugerrådet i, at flytteomkostningerne er for høje.

»Jeg synes ikke, man kan sige, at priserne er for høje. Der er en masse unikke fordele ved det danske realkreditsystem - både i form af lave renter og unikke indfrielsesmuligheder - men det betyder også, at der kan komme omkostninger ovenpå, når man vil flytte sit lån før tid,« siger Peter Jayaswal.

TAGER 29 ÅR

Blandt de fire realkreditinstitutter, der i dag udbyder realkreditlån til private boligejere, har Totalkredit i øjeblikket de højeste bidragssatser for F5 både med og uden afdrag. De laveste satser på dette lån findes hos BRF Kredit.

Antager man, at F5-lånet med afdrag flyttes fra Totalkredit til BRF Kredit, vil det tage 29 år, før flytteomkostningerne er tjent hjem via den lavere bidragssats hos BRF Kredit. Er der tale om den afdragsfrie version, er forskellene på bidragssatserne større, og dermed er skiftet til BRF Kredit tjent hjem efter 6,4 år.

»Man kan jo diskutere, om der er konkurrence eller ej. Men det er jo nemt, når man kun er fire realkreditinstitutter til at sætte priserne, så barriererne for at flytte er så store, at man ikke gør det,« siger direktør John Norden fra prisportalen Mybanker.

KRÆVER FORBUD MOD FLYTTEGEBYRER

I september offentliggjorde et ekspertudvalg nedsat af regeringen en rapport om gennemsigtighed og mobiliteten i realkreditsektoren. Her blev der anbefalet et forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr, kurtage og kursskæring ved indfrielse af lån i en varslingsperiode på fire måneder i forbindelse med fremtidige bidragsforhøjelser. Den såkaldte anbefaling 5 mødte modstand fra finanssektorens medlemmer i ekspertudvalget, og politisk i de i gangværende politiske forhandlinger har anbefalingen endnu ikke fået tilslutning fra Venstre, de Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokratiet.

Hvis man i eksemplet med F5-lånet fjerner omkostningerne ved indfrielse, så reducerer det de samlede flytteomkostninger til mellem 11.660 og 15.260 kr. - svarende til en reduktion på op til 34 pct. - afhængig af hvilket institut man flytter fra og til.

Det betyder, at med anbefaling 5 vil en flytning af F5-lånet med afdrag være tjent hjem efter 19,4 år, mens en flytning af lånet uden afdrag er hentet hjem efter 4,3 år - hvis altså BRF Kredit bliver ved med at holde bidragssatsen i ro.

- Selvom det er gratis at komme ud af sit realkreditinstitut, så koster det stadig at flytte. Det viser med al tydelighed, at gebyrer i forbindelse med skift af realkreditinstitut betyder noget, siger John Norden.

MENER AT KONKURRENCEN ER FRI

Hos Realkreditrådet holder underdirektør Peter Jayaswal fast i, at sektoren kun ønsker at droppe indfrielsesgebyret på 750 kr., mens der ikke bør indføres forbud mod at opkræve kurtage og kursskæring ved indfrielse af lånet.

"Man kan jo som låntager selv vælge, hvem der skal købe ens obligationer tilbage i markedet, når man ønsker at indfri sit lån. Det kan man eksempelvis få sit nye institut til at gøre - så der er fri konkurrence på dette punkt, og derfor mener vi ikke, at man skal indføre et forbud mod kursskæring og kurtage ved indfrielse, siger Peter Jayaswal til Finanswatch.