Flyselskabers overskud i styrtdyk

Høj brændstofpris udhuler flyselskabernes bundlinje. Organisation halverer forventningerne til branchens samlede 2011-overskud.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luftfartsorganisationen IATA advarer om, at flyselskaberne går en hård tid i møde. De stigende brændstofpriser sender hele branchens overskud ned.

I marts var IATA ude med den dystre spådom, at flyselskaberne samlet set vil komme ud af 2011 med et overskud på 8,6 milliarder dollar (ca. 44 mia. kroner) – hvilket er næsten ti milliarder dollar mindre end i 2010.

Nu har IATA atter sænket forventningerne. Denne gang mener organisationen, at selskaberne kun vil være i stand til at flyve et overskud på fire milliarder dollar hjem, skriver BBC.

Den primære årsag til selskabernes kvaler er den stigende oliepris, der presser brændstofprisen i vejret. På trods af at selskaberne i høj grad benytter sig af brændstoftillæg på billetprisen, koster den selskaberne dyrt.

Derudover er selskaberne pt. presset af konsekvenserne af det store jordskælv i Japan i marts. Både antallet af indenrigs- og udenrigsflyvninger i Japan er faldet voldsomt siden naturkatastrofen, og udover at det kan ses på den samlede flytrafik, så udhuler det også det samlede overskud. Flytrafikken i Japan udgør hele ti procent af flybranchens samlede omsætning, skriver BBC.

Flyselskaber, der flyver i eller til Europa, har desuden deres egne problemer at bokse med. De har lige nu udsigt til at skulle købe CO2-kvoter fra januar, og det vil udhule deres overskud. De europæiske selskaber har også haft problemer med den vulkanske aktivitet på Island, der i maj skabte nye aflysninger.

Det var dog langt fra på samme niveau, som under det islandske vulkanudbrud i april sidste år, hvor over 100.000 europæiske flyvninger blev aflyst.


INFOshop: Topchefer om fremtiden: Sådan vil vores virksomhed klare sig