Flyselskaber i USA får besked på at trodse indrejseforbud

Flyselskaber har ifølge kilde fået grønt lys fra myndighederne til at se bort fra Trumps omstridte forbud.

En iransk statsborger fejrer, at han er blevet løsladt efter at være tilbageholdt i mere end 30 timer i John F. Kennedy International Airport i New York som følge af præsident Donald Trums indrejseforbud den 29. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seattle. Det indrejseforbud, som USA's præsident, Donald Trump, indførte forrige fredag for borgere fra syv lande, er tilsyneladende ikke længere gældende.

Amerikanske luftfartsselskaber er af landets told- og grænsemyndigheder, U.S. Customs & Border Protection, (CBP), blevet fortalt, at de skal lade alle personer, som er i besiddelse af et indrejsevisum, stige om bord på fly til USA.

Det siger en anonym kilde fra luftfartsbranchen natten til lørdag dansk tid til Reuters.

Flyselskaber verden over har siden Trump indførte forbuddet måtte afvise personer fra de lande, som står på præsidentens sorte liste, i at sætte sig ind i et fly med kurs mod USA.

Også selv om billetten var bestilt og betalt, og indrejsepapirerne var godkendt.

I en telefonkonference, der fandt sted klokken 21 lokal tid i Washington D.C., fik flyselskaberne besked på at arbejde efter samme retningslinjer, som før det præsidentielle dekret blev udstedt.

Brancheorganisationen Airlines for America og CBP har endnu ikke kommenteret oplysningerne.

Fredag blokerede en føderal dommer i Seattle i delstaten Washington for Trumps indrejseforbud, der omfatter personer fra syv lande med hovedsageligt muslimsk befolkning.

Dommerens kendelse er midlertidig og landsdækkende.

Og det er ifølge Reuters på den baggrund, at flyselskaberne nu ikke længere har pligt til at afvise passagerer, der kommer fra et af de syv lande, som er omfattet af indrejseforbuddet.

Det vides endnu ikke, om Donald Trumps administration vil forsøge at få afgørelsen fra Seattle omstødt.

Forbuddet, der foreløbigt gælder i tre måneder og rammer borgere fra Iran, Irak, Syrien, Libyen, Somalia, Yemen og Sudan, har bragt Donald Trump i modvind.

Både amerikanske og udenlandske politikere har kritiseret det, og dekretet er også blevet modtaget med hovedrysten af flere af USA's mest succesfulde virksomheder.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al Hussein, har betegnet det som et brud på folkeretten, fordi forbuddet diskriminerer mod mennesker alene på baggrund af deres nationalitet.