Flyselskab skyder med strømpistol for få kontrol over passagerer

Hvordan kontrollerer man uregerlige passagerer i ti kilometers højde? Korean Air trækker strømpistolen. Danskernes fortrukne luftfartsselskaber gør det anderledes.

epa05689065 Flight attendants of Korean Air Lines Co. learn how to use stun guns against in-flight violence during training in Seoul, South Korea, 27 December 2016. The flag carrier has instructed its flight crew to resort to active force when needed after unruly behavior by a drunken passenger last week became a widely publicized controversy. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP

For hver 1.205 fly der letter, opstår der en situation hvor én eller flere passagerer opfører sig så uregerligt, at det er til gene eller fare for både personale og flyets øvrige passagerer. Det viser en rapport fra International Air Transport Association (IATA), og det har fået det nationale koreanske luftfartsselskab Korean Air til at tage konsekvensen. Siden 2012 har de således haft en strømpistol om bord som en fast del af deres sikkerhedsudstyr.

Det skriver flere internationale medier, deriblandt The Guardian og BBC.

Det kommer frem efter, at den amerikanske sanger Richard Marx kort før jul var med til at overmande en passager, der var uregerlig og truende på et af Korean Airs fly. Efterfølgende skrev sangerens kone, Daisy Fuentes, på det sociale medie Instagram, at personalet »ikke vidste hvordan de skulle bruge strømpistolen«.

Overfor britiske BBC bekræfter Korean Air, at de siden 2012 har haft strømpistolerne ombord på deres fly, og at der har været i alt fem tilfælde, hvor den har været taget i brug. Tre gange har det asiatiske luftfartsselskab affyret pistolens strømpile, mens personalet to gange har brugt givet en passager strøm fra nært hold for at overmande, lamme og i sidste ende få kontrol over ham. Alle fem tilfælde opstod mens flyene befandt sig i luften.

Siden Daisy Fuentes opslag på Instagram, har Korean Air gjort mere for at træne og uddanne sit personale, og deriblandt havde de inviteret pressen til en offentlig fremvisning af træningen. Billedet, der kan ses i toppen af artiklen, stammer derfra. Korean Air fortæller desuden, at deres personale kun har tilladelse til at bruge strømpistolen »i livstruende situationer«.

Overfor BBC har en række større luftfartsselskaber enten afvist at kommentere eller afvist at have våben - inklusiv strømpistoler - ombord. BBC skriver, at Korean Air formentligt er det eneste luftfartsselskab, der altid har våben ombord på deres fly. De fleste har dog udstyr til at fastholde forstyrrende passagerer. Ofte drejer det sig om reb og håndjern.

Ingen strømpistoler hos SAS og Norwegian
Fra skandinaviske SAS, der er det luftfartsselskab, der flyver flest passagerer til og fra Danmark, lyder meldingen, at de kun oplever meget få tilfælde, hvor der opstår problemer med passagerer ombord på deres fly.

»Personalet har udstyr ombord til fx at spænde en passager fast, indtil flyet lander, og politiet kommer, men det er virkelig sjældent, at episoden eskalerer, og at det bliver brugt,« fortæller SAS’ danske pressechef, Mariam Skovfoged, til Berlingske og afviser, at SAS-fly har strømpistoler eller andre våben ombord.

Heller ikke danskernes næst-fortrukne luftfartsselskab, Norwegian, har en strømpistol ombord til at pacificere uregerlige passagerer, fortæller firmaets danske informationschef, Daniel Kirchhoff, og uddyber:

»Skulle vi opleve en uregerlig passager om bord, forsøger vi altid indledningsvis at tale personen til ro. Hvis dette ikke lykkes, har vi muligheden for at pacificere vedkommende ved hjælp af forskellige remedier. Videre kan en ustyrlig passager føre til, at vi vælger at mellemlande for at sætte personen af, hvilket kan medføre store økonomiske omkostninger.«