Flykaos truer: Piloter varsler massestrejke

Piloterne i luftfartsselskabet British Airways truer med at nedlægge arbejdet i august, hvis ikke de får lønforhøjelse. Dermed er sommerferieplanerne for flere tusinde flypassagerer truet.

Flere end 90 pct. af medarbejderne i British Airways, piloter som mekanikere, varsler en massiv strejke i august måned. Konflikten bunder i, at medarbejderne ikke føler, at de får nok løn. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N/Ritzau Scanpix

Sommermånederne er over os, og for mange betyder det flyrejser til varmere himmelstrøg.

Men nu kan ferieplanerne for flere tusinde af flyrejsende være i fare for at blive aflyst. I en afstemning har 93 pct. af de 4.000 medarbejdere ansat i luftfartsselskabet British Airways nemlig stemt for at nedlægge arbejdet i august efter at have afvist en treårig lønaftale.

Det skriver The Guardian.

Konflikten bunder ifølge piloterne i, at de ikke bliver betalt nok. I den seneste aftale vil medarbejdernes løn blive forhøjet med 11,5 pct. over de næste tre år, hvilket selskabet betegner som en fair aftale, da flyfagforeningerne GMB og Unite, som repræsenterer tæt på 90 pct. af medarbejderne i British Airways, har anbefalet samme lønsats.

Piloternes fagforening Balpa har endnu ikke oplyst nogle datoer for strejken, der skal meddeles to uger forud. British Airways forsøger at få et påbud om at stoppe strejken, og selskabet forventes at skulle høres i den engelske landsret tirsdag morgen. Hvis påbuddet falder igennem, kan Balpa nedlægge arbejdet så tidligt som 6. august, oplyser The Guardian.

I en meddelelse oplyser selskabet, at det er er skuffet over, at »piloterne har valgt at true rejseplanerne i sommerferien for tusinder af vores kunder.« British Airways ønsker dog stadigvæk at samarbejde med Balpa for at få en aftale på plads, skriver Financial Times.

Flere flyfagforeninger presser på for at få lønforhøjelser og mere fordelagtige overenskomster. Således varsler fagforeningen Unite yderligere arbejdsnedlæggelser i Heathrow lufthavn, hovedbasen for British Airways. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah Mckay/Ritzau Scanpix.

Ifølge Balpas generalsekretær, Brian Strutton, viser det klare mandat fra piloterne, at de er dedikerede og villige til at tage handling. Han understregede samtidig nødvendigheden fra British Airways' side i at finde frem til en aftale, som alle parter kan være enige i.

»En løsning på denne konlikt er i hænderne på British Airways. Vi ønsker ikke at ubelejlige vores kunder, hvilket er grunden til, at vi har forsøgt at løse sagen via forhandlinger, som startede forrige november. Det er British Airways, der desværre har valgt at trække det ud til sommermånederne,« siger Brian Strutton.

Flere fagforeninger har agiteret for lønforhøjelser i en tid, hvor British Airways har kunnet levere et stort overskud på mere end 2,6 mia. pund, eller 21,6 kr., før skatter til moderselskabet International Airlines Group (IAG), skriver The Guardian. Ifølge Balpa har British Airways derfor skovlet »massive profitter« ind som resultat af det hårde arbejde, som medarbejderne leverer hver dag. Fagforeningen tilføjer, at siden British Airways nu ikke længere er i en kamp for at overleve, så fortjener piloterne en del af den profit, skriver Financial Times.

Der er også blevet varslet strejke i Heathrow lufthavn for flere datoer i august måned. Heathrow har sagt, at de stadig er i dialog med fagforeningen Unite for at finde en løsning på konflikten.