Flyfreden forstyrres fremover

Det er slut med freden i ti kilometers højde, når millioner af flypassagerer i en nær fremtid får adgang til såvel internet som telefon i tusinder af fly.

Foto: Brian Bergmann

Satellitselskabet Inmarsats topchef, Rupert Pearce, siger til nyhedsbureauet Reuters, at han forventer, at omkring 5.000 fly inden for de næste ti år vil have udstyr, så passagerer kan bruge deres mobiltelefoner og computere om bord. Allerede nu har 160 af de godt og vel 19.500 fly Inmarsat-forbindelse. Også canadiske Telesat og Intelsat går efter flykunderne.

Inmarsat vil i løbet af de næste 18 måneder give adgang til hastigheder på op mod 50 megabit i sekundet, hvilket er omkring 100 gange hurtigere end i dag.

Men samtidig tester Deutsche Telekom sammen med Alcatel-Lucent og Airbus, om 4G-/LTE-mobilforbindelser er billigere og bedre, i første omgang fra et testcenter i Stuttgart med en dækning på 106 km. Passagererne vil via trådløst net i flyet da blive koblet på 4G-/LTE-nettet. Det vil kræve 600 basestationer at dække hele Europa. Th.