FLSmidths guldåre svinder ind

FLSmidths annoncerede i 2007 en stor satsning på udstyr til minebranchen, hvor selskabet opbyggede en milliardforretning. Trods hårde vilkår har FLSmidths minedivision siden da tjent penge, men nu er divisionen for alvor blevet et problembarn, med mørke udsigter.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FLSmidth opbygge sin nye mineudstyrsdivision med opkøb, først af canadiske GL&V til 4,8 mia. kr. og dernæst af australske Ludowici til 2,3 mia. kr., hvilket gav FLSmidth adgang til henholdsvis kobber- og kulmarkedet.

Begge investeringer kom dog på uheldige tidspunkter, da markedet for mineudstyr kort efter FLSmidths overtagelse dykkede kraftigt.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

2014 tyder ikke på at være året, hvor udviklingen er vendt for FLSmidths minedivision. Analytikerne forventer et fald i omsætningen i divisionen fra ca. 9,1 mia. kr. til ca. 5,3 mia. kr. og i ordreindgangen fra ca. 6,2 mia. kr. til 3,9 mia. kr. Fokus er derfor også skiftet fra opkøb til kradse besparelser, der skal holde divisionens indtjening oven vande.

Og det kan blive særdeles nødvendigt, mener analytikere. Udsigterne for mineselskabernes investeringslyst er nemlig ringe og forventes ikke at komme sig i en årrække, som følge af faldende råvarepriser og usikker global vækst.

- Det er en anden og mere pinefuld verden for FLSmidth nu. Det er svært at se, hvornår der kan komme en optur igen, udtaler Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, til Erhverv.