FLSmidth træder ind i et brændende bål

Kinas vækst vakler, mineselskaberne skruer ned for sine investeringer, kunderne kan ikke betale. Ingeniørkoncernen FLSmidth er hårdt ramt på flere fronter og kan have kurs mod endnu en fyringsrunde, vurderer analytiker.

FLSmidth-topchef Thomas Schulz afleverede tirsdag et regnskab, som i den grad fik investorerne til at flygte ud. Selskabets aktie sluttede dagen med et dyk på 9,5 pct.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for alvor kommet grus i ingeniørkoncernen FLSmidths maskineri. Valby-virksomheden er blevet ramt af en større storm af dårligdomme, som tirsdag blev konverteret til en kæmpe mavepumper på fondsbørsen, da selskabets aktie faldt med 9,5 pct. i et marked, hvor det danske C20 Cap-indeks steg med 3,8 pct.

Selskabets regnskab for årets andet kvartal var en åben bog med hovedbrud for ingeniørkoncernen, der måtte nedjustere sine forventninger til årets resultat. Årsagerne til selskabets nedtur er mange: Kinas vækst vakler, kunderne kan ikke betale, råvarepriserne falder og mineindustrien har mistet sin investeringslyst. Alle disse ingredienser udgør til sammen en giftig cocktail for FLSmidth.

Temaet om selskabets dårlige betalere har klæbet fast til koncernen i et års tid, men forsikringerne om, at regningerne nok skulle blive betalt, led en stille død tirsdag, da FLSmidth afskrev indtægter på 83 mio. kr. i Minerals-divisionen af den simple årsag, at kunderne ikke har pengene.

»Det er et skidt regnskab. Det er der flere årsager til. For det første må FLSmidth nu tage nogle tab på kunder, der ikke kan betale. Hidtil har meldingen været, at de penge skulle man nok kradse ind, men det er så blevet ændret nu. Det er ikke særlig smukt,« siger Sydbanks FLSmidth-analytiker Jacob Pedersen.

For FLSmidth er situationen gået fra slem til værre over de seneste uger. Især udsigterne for den globale mineindustri er blevet banket i jorden i takt med, at udsynet for kinesisk økonomi er blevet forværret. Derudover har selskabet store problemer med kunder, som i stigende grad udskyder næsten færdige projekter eller simpelthen ikke har midler til få sat det sidste punktum.

Ved en pressekonference i selskabets hovedkvarter i Valby lagde FLSmidths topchef Thomas Schulz da heller ikke skjul på, at selskabet ikke ligefrem er ramt af medvind for tiden.

»Flere af vores kunder har ganske mange udfordringer. De er ikke på vej ud af markedet eller har retning mod konkurs, men vi ser, at de kæmper mere og mere for at få det til at hænge sammen. Og det er vi nødt til at tage højde for,« siger Thomas Schulz.

Hos Nordea hæfter chefrådgiver Michael Borre sig især ved, at den danske ingeniørkoncern har udsigt til et par virkelig magre år, fordi de store mineselskaber over en bred kam har smækket pengekassen i, når det gælder nye projekter.

»Det er meget foruroligende for FLSmidth, at selskabet igen sænker sit investeringsbudget. Det betyder, at hele underskoven af underleverandører til mineindustrien, som FLSmidth tilhører, får det svært, for der er ikke noget som tyder på, at mineselskaberne nu planlægger større investeringsprojekter,« siger Michael Borre.

Og den melodi vinder stor genklang hos Jacob Pedersen fra Sydbank, der har svært ved at se, hvorfor investorerne skulle have appetit på at gå på indkøb i FLSmidth-aktier.

»FLSmidth står bagerst i køen. Hvis investorerne skal få lyst til at købe en FLSmidth-aktie, så kræver det, at mineselskaberne får lyst til at investere igen,« siger Jacob Pedersen.

FLSmidth erkender da også i regnskabet, at der ikke bliver meget at juble over i de kommende år. Selskabet forudså tidligere et mindre opsving i 2016, men har aflyst den spådom og erstattet den med en forventning om, at der først for alvor sker noget i slutningen af 2017.

Og med den udsigt kan det ikke udelukkes, at FLSmidth kan blive nødt til at iværksætte endnu en spareplan. Thomas Schulz har tidligere taget hårdt fat og søsatte kort efter sin tiltrædelse i maj 2013 et kæmpe effektiviseringsprogram med 1100 fyringer og har siden løbende tilpasset koncernen.

På tirsdagens pressemøde lagde han dog særlig vægt på, at alle hans programmer og justeringer kører på skinner, men betonede også, at han »naturligvis holder skarpt øje med udviklingen.«

Spørgsmålet er bare, om selskabet kan undgå at skære til, hvis væksten i mineselskabernes investeringer først vender tilbage om to år.

»FLSmidth har indtil nu været dygtig til at sikre sig, at organisationen passer til markedsvilkårene, men nu ser det ud som om, at de dårlige markedsvilkår kan vare i små to år mere, end selskabet tidligere havde forventet. Det kan godt være, at det giver anledning til, at Thomas Schulz lige kigger tingene igennem igen med en tættekam,« siger Jacob Pedersen.