FLSmidth skærer toppen af forventningerne

Danske FLSmidth, der leverer udstyr til mine- og cementindustrien, er i hård modvind. Kunderne sparer.

Foto: Keld Navntoft

FLSmidth lider stadig under sparsommelige kunder. Valby-baserede FLSmidth må kigge langt efter medvind fra markederne i første halvår 2016. Kunderne holder stadig igen og giver panderynker i koncernen, der leverer udstyr til mine- og cementindustrien.

Selv efter flere hårde år går det tilbage for FLSmidth. I første halvår faldt omsætningen med en femtedel til 7,9 milliarder kroner. Resultatet efter skat blev mere end halveret til 170 millioner kroner.

»Mineselskaber og de fleste cementproducenter udskyder store investeringer og forbrug,« skriver administrerende direktør Thomas Schulz i regnskabet.

»De fokuserer på udstyr og kritiske reservedele, som er direkte knyttet til driften samt tjenester, der kan hjælpe med at løse umiddelbare problemer og forbedre produktiviteten,« tilføjer han.

Det får ikke bare FLSmidth til at sænke sine forventninger til hele året. Selskabet varsler også yderligere besparelser, der skal sørge for, at det stadig kan undgå at tabe penge.

»Set i lyset af svage markedsudsigter vil vi fortsætte med interne aktiviteter for at reducere omkostningerne, såsom optimering af forsyningskæden og indkøb samt forenkling og effektivisering af ledelseslag,« skriver Thomas Schulz.

Det er specielt divisionen, der leverer til mineselskaber, der lider voldsomt. Svingende priser på råvarer samt en sektor, der kom til at købe for meget op under boomtiderne, har sat lysten til nye investeringer i stå.

I andet kvartal faldt omsætningen i minedivisionen markant, og ildevarslende faldt ordreindtaget med en fjerdedel til 1,4 milliarder kroner.

Samtidig tabte divisionen 170 millioner kroner målt på driftsresultatet.

»Efter et exceptionelt svagt første kvartal stabiliserede markedet sig i andet, dog med fortsat svag efterspørgsel efter store projekter,« skriver FLSmidth.

For hele selskaber ventes nu en omsætning på 17-18 milliarder kroner i 2016.