FLSmidth ramt af udskudte projekter og skuffer investorerne

Cement- og mineindustriens storleverandør af fabrikker og udstyr, FLSmidth, skuffede på både salg og indtjening i første kvartal. Og det blev en cementklods om benet på aktien.

FLSmidths topchef Thomas Schultz Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingeniørkoncernen FLSmidth i Valby har haft en særdeles hård begyndelse på 2016. Omsætningen er faldet 20 pct. til 3,8 milliarder kr., og driftsresultatet er næsten halveret til 153 mio. kr.

Begge dele skuffede aktiemarkedet, idet analytikerkorpset ifølge Ritzau Estimates havde ventet en omsætning i årets første tre måneder på godt 4,4 milliarder og et driftsoverskud på 249 mio.kr.

Aktien dykkede da også med 3,5 pct. i kølvandet på offentliggørelsen af kvartalstallene.

Adm. koncerndirektør Thomas Schulz maner dog til besindighed og peger på, at ordreindgangen er steget med 19 pct. i forhold til sidste år. Det gælder ikke mindst på udstyr til cementindustrien, hvortil FLSmidth i første kvartal har fået ordrer for godt 2 milliarder kr. mod sølle 438 mio. kr. i første kvartal 2015.

Cementdivisionen har til gengæld i år givet underskud på 5 kr. på driften for hver gang der er solgt udstyr for 100 kr. Og også Minerals-divisionen kører med driftsunderskud.

FLSmidth

I mio. kr. 1. kvt. 2016 1. kvt. 2015 Ændr.
i pct.
Omsætning 3.758 4.683 -20%
Driftsresultat 153 296 -48%
Nettoresultat 73 272 -73%
Antal ansatte 12.723 13.710 -7%
Overskudsgrad 4,1 pct. 6,3 pct.
Ordreindgang 5.281 4.440 19%
Ordrebeholdning 15.792 17.562 -10%

FLSmidth, der er storleverandør af fabriksanlæg og maskiner til cement- og mineindustrien, har i lang tid ligget underdrejet, fordi kunderne lider under de lave råvarepriser. På nogle råvarer er priserne så småt ved at komme igen, men kunderne er altså fortsat pressede.

»Delårsrapporten for første kvartal viser, at vi har øget ordreindgangen på trods af den meget udfordrende markedssituation, som vi befinder os i, og dette bekræfter FLSmidths styrke,« skriver Schultz i kvartalsmeddelelsen.

De tre øvrige forretningsområder har haft faldende ordreindgang i de første tre måneder af året. I divisionen, der leverer udstyr til mineindustrien, er ordreindgangen næsten halveret til 443 mio. kr. i forhold til sidste år, og alle forretningsområder har i kvartalet tabt omsætning.

»Det exceptionelle omsætningsfald skyldes primært udskudte projekter. Baseret på den nuværende ordrebeholdning og markedssituation forventer koncernledelsen et højere aktivitetsniveau i den resterende del af 2016, og forventningerne til hele året fastholdes,« påpeger Thomas Schultz.