FLSmidth hævdes ansvarlig for dødsfald på Cypern

Den danske industrigigant FLSmidth bliver beskyldt for at have flere hundrede cypriotiske minearbejderes liv på samvittigheden.

Foto: ANDREAS MANOLIS

Anklagerne hagler ned over en af Danmarks største og ældste industrikoncerner FLSmidth, som i årene mellem 1936 og 1986 har drevet en asbestmine på Cypern. Efterladte og pårørende til minearbejdere, der har mistet livet efter job i minen, mener, at den danske gigant er skyld i deres elskedes død. Beskyldningerne bliver fremsat i DR1 Dokumentaren »Den danske dødsmine«, som bliver bragt mandag aften, skriver dr.dk.

Cyprioterne forklarer, at minearbejderne har brudt asbest uden at have maske eller anden form for beskyttelse på, og FLSmidth har været klar over, at det er livsfarligt at indånde.

Flere hundrede er døde på grund af asbesten, vurderer både læger og advokater på Cypern, og nu vil medlemmer af parlamentet have, at sagen ender på toppolitikernes borde.

- Den cypriotiske regering må tage kontakt til den danske virksomhed, for FLSmidth må betale for de mange liv, som asbesten har ødelagt på Cypern. Det er i hundredvis, ja måske i tusindvis af mennesker, der er døde på grund af minen, siger George Perdikes, der er parlamentsmedlem for partiet De Grønne, ifølge DR.

Flere af de indbyggere på Cypern, som DR har talt med, er i dag syge af kræft efter minearbejdet, og de beskriver, hvordan mange kollegaer har mistet livet på grund af asbesten. En risiko, som FLSmidth bevidst har fortiet, mener de.

- De fortalte os aldrig noget om asbestfaren. Hvis mineselskabet havde fortalt os det, ville vi ikke have arbejdet i minen, fortæller den tidligere arbejder Giannis Vrontis til DR.

Det afviser FLSmidths koncerndirektør Bjarne Moltke Hansen dog. Ifølge ham er der intet erstatningsansvar fra koncernens side, fordi samtlige forpligtelser blev givet videre til den nye ejer af minen, biskopembedet i den capriotiske by Limasson, ved overdragelsen.

- Det er jo en virksomhed, der er blevet solgt, og så overdrager man som en del af aktiehandlen så det hele, kan man sige, det vil sige også de forpligtelser, der er, siger Bjarne Moltke Hansen til Information.

Men den forklaring holder ikke vand, lyder det fra jurister, som Information har talt med. For arbejderne kan være blevet syge i den periode, hvor FLSmidth drev den.

Typisk går der nemlig flere årtier, fra en minearbejder indånder asbeststøv og til, at vedkommende bliver uhelbredeligt kræftsyg af lungehindekræft. Og det er netop den kræftform, som i dag er udbredt blandt de tidligere minearbejdere.

Til trods for at professor i erstatningsret på Københavns Universitet, Vibe Garf Ulfbeck, ikke har haft mulighed for at sætte sig ordentligt ind i sagen, mener hun, at FLSmidths argumentation er svær at følge.

- Som jeg forstår sagen, er der tale om arbejdere, som nu begynder at blive syge på grund af nogle forhold, de har været udsat for forud for 1986, siger Vibe Garf Ulfbeck til Information.

- Og det siger næsten sig selv, at man normalt ikke kan slippe for et gammelt erstatningskrav ved at indgå en aftale med en anden part end arbejdstageren. Man plejer at sige, at en aftale kun har virkning for aftalens parter, og i dette tilfælde vil den derfor ikke umiddelbart have virkning for arbejdstagerne, som er en tredje part.