FLSmidth er blandt de mest belejrede aktier i Europa

FLSmidth er fortsat placeret midt i investorernes sigtekorn, når det gælder aktier med risiko for at falde. De investorer, der satser på kursfald for at tjene penge, har den danske ingeniørselskab som en af de største favoritter. Det viser nye tal fra analysehuset Markit.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På listen over de europæiske selskaber med flest aktier udlånt ligger FLSmidth på en syvendeplads op til årsafslutningen med 19,1 pct. af aktierne til låns ifølge seneste opgørelse fra Markit. Det er ikke ensbetydende med, at alle de aktier er i brug til såkaldt shortselling, men en indikation af den store interesse for at satse på kursfald i FLS.

Også de lovpligtige indberetninger til Finanstilsynet viser presset på FLSmidth-aktien fra shortsælgerne, og her er der sat navne på de spekulerende investeringsfonde og -selskaber.

AQR Capital Management, Marshall Wace, Worldquant, UBS Asset Management og Marble Arch Investments har alle i den seneste uges tid opdateret omkring deres shortpositioner, hvor to øgede eksponeringen, mens tre reducerede. Tilsammen har de fonde shortet godt 5,8 pct. af FLS' aktier.

På fondsbørsen har det heller ikke været svært at se investorernes skepsis over for FLSmidth-aktien, især i takt med reducerede investeringsprogrammer blandt de store mineselskaber, som lider under faldende råvarepriser.

Selv har FLSmidth da også gjort det klart, at 2015 og 2016 bliver meget svære år, mens 2017 forhåbentlig vil byde på en vending i investeringslysten på minemarkedet.

I C20-indekset er FLSmidth i år det tredjeværst præsterende selskab, kun undergået af TDC og A.P. Møller-Mærsk. Valby-selskabets aktie er faldet 14,3 pct. siden årsskiftet (dog kun 11,0 pct. korrigeret for udbytte) til kurs 233,30.

I midten af året tog en stigning i aktien ellers fart, og den nåede over 340 kr. flere gange i den tidlige sommer. I august satte et brat kursdyk dog ind, og efterfølgende har Lundbeckfonden og Novo A/S, investeringsselskabet bag Novo Nordisk og Novozymes, hver købt 10 pct. af FLS' aktier - trods deres sædvanlige fokus på medicinalinvesteringer.

- Det er en interessant sektor, som vi tror kommer tilbage igen, når vi kigger på et tre-fem års sigt, selv om den lige nu er ramt af konjunkturtilbageslag. Derfor er det interessant at investere i nu, sagde Bertil From, investeringschef i Lundbeckfonden, til Børsen i november.

Blandt bankernes analytikere er der også kritiske holdninger til mineaktien. Ifølge Bloombergs register er der to købsanbefalinger, otte neutral og fire salgsanbefalinger blandt de 14 seneste analyser.

- Selskabet er simpelthen i modvind fra udefrakommende faktorer, forklarede aktiespecialist fra Michael Borre fra Nordea for nylig.

- Selv om de fleste mineaktier allerede er faldet meget, vurderer vi, at det er for tidligt at købe, siger Michael Borre med henvisning til Nordeas "sælg"-anbefaling for FLSmidth.

I gennemsnit har analytikerne et kursmål på 237,86 kr. for FLS-aktien, hvilket også understreger det begrænsede kurspotentiale set med bankbriller.

Fakta om shortselling:

- At gå short, eller kort, i en aktie betyder, at man satser på et kursfald. Rent praktisk låner en investor et antal aktier, sælger dem, og håber på at kunne købe dem tilbage til en lavere kurs på et senere tidspunkt, før de skal afleveres, så det mellemliggende kursfald er sparet og dermed tjent.

- Siden november 2012 har shortpositioner på mere end 0,50 pct. af en aktie skullet indberettes til Finanstilsynet, og hver gang investoren øger sin shorteksponering over tærskler på 0,1 pct. - altså 0,60 pct., 0,70 pct. og så videre - skal det også oplyses.