FLS-shorts skaber uro blandt småaktionærer

Der er kommet rigtig mange henvendelser til Dansk Aktionærforening om de store short-positioner i FLSmidth. Småaktionærerne er bekymrede.

FLSmidth kan dårligt betegnes som en folkeaktie, men som alle andre værdipapirer i C20-indekset har den mange småaktionærer. Beskeden fra Dansk Aktionærforening er dog klar: Småspillere på aktiemarkedet bør ikke selv gå ind i short-positioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør man som menig aktionær i en stor virksomhed, når de udenlandske hedgefonde kører deres milliardstore pengetanke i stilling for at spekulere imod aktien?

Det spørgsmål stiller mange FLSmidth- aktionærer sig for tiden, efter at aktien de seneste måneder er blevet shortet mere og mere.

»Vi får rigtig mange henvendelser. Folk vil have at vide, hvad det kommer til at betyde for aktien, og det prøver vi så at dække af i vores forskellige publikationer,« siger formand for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel.

FLSmidth kan dårligt betegnes som en folkeaktie, men som alle andre værdipapirer i C20-indekset har den mange småaktionærer. Beskeden fra Dansk Aktionærforening er dog klar: Småspillere på aktiemarkedet bør ikke selv gå ind i short-positioner.

»Vores holdning er, at shortselling er for professionelle. Det er meget store beløb, der jonglerer både opad og nedad. Det går utroligt stærkt, og der kan almindelige aktionærer ikke være med,« siger Niels Mengel.

Bekymringerne hos Dansk Aktionærforening stopper dog ikke ved deres egne medlemmers trang til at spekulerer i aktier. På et langt mere grundlæggende niveau frygter Niels Mengel for de mange short-positioner.

»Vi er grundlæggende nervøse for, at det destabiliserer markedet. Markedskræfterne skal have lov til at fungere, og spekulanter er også ok, men vi er ikke interesserede i, at der bliver skabt store spekulative følger i de enkelte selskaber.«

Der er selskaber, der ser short-sælgere som en pest. Specielt under finanskrisen var de mange spekulanter et lidet værdsat bekendtskab. Den holdning deler man dog ikke i FLSmidth-hovedkvarteret i Valby.

»Hvad angår kommunikation og møder, taler vi med alle ejere og potentielle ejere. Vi behandler alle ens – herunder også short-sælgere,« siger kommunikationschef i FLSmidth, Jesper B. Larsen.