Flest iværksættere blandt efterkommere af indvandrere

Stadig flere danskere af anden etnisk herkomst bliver iværksættere, mens færre etniske danskere starter egen virksomhed. De har en smittende skabertrang med hjemmefra, lyder en af forklaringerne.

Brødrene Mohammed og Bilal Warrad ejer vaskerivirksomheden A-Vask i Taastrup og er nogle af de efterkommere af indvandrere, der vælger at etablere egen virksomhed. A-Vask er i dag en af Danmarks største vaskerivirksomheder. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man kigger over danmarkskortet for nye virksomheder, er langt størstedelen grundlagt af indvandrere de seneste år. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, hvor der mellem 2007 til 2011 blev 30 procent flere iværksættere blandt indvandrere og efterkommere af indvandrere.

Og det er der en helt naturlig forklaring på.

»Danskerne er opdraget til en lønmodtagerkultur, og derfor starter de ikke i samme grad deres egen virksomhed, som dem der kommer udefra,« siger Michael S. Dahl, der er professor i iværksætteri og organisation ved Aalborg Universitet.

Han har tidligere undersøgt overlevelse og vækstmuligheder for iværksættervirksomheder. Det gjorde han blandt andet tilbage i 2009 som medforfatter til bogen »Jagten på fremtidens vækstvirksomheder«, hvor han også undersøgte indvandrernes iværksætteraktivitet. Når han skal vurdere, hvorfor flere indvandrere end etniske danskere etablerer egen virksomhed, peger han på den kulturelle baggrund, hvor der ifølge ham kan herske en større risikovillighed.

»Jeg tror, at den væsentligste grund til, at flere indvandrere starter virksomhed er for at imødekomme arbejdsløshed, eller hvis man har svært ved at integrere sig på arbejdsmarkedet, som ikke-vestlige indvandrere traditionelt set har haft. Så er alternativet at skabe sin egen virksomhed, og det ligger der en skabertrang ved,« siger Michael S. Dahl.

Myter bliver afmystificeret

Mens 0,4 procent etniske danskere blev iværksættere i 2011, blev dobbelt så mange af anden etnisk herkomst iværksættere i selvsamme år. Samtidig er der blevet 20 procent færre etnisk danske iværksættere i perioden 2007 til 2011, mens der er blevet 30 procent flere iværksættere, som ikke er vestlige efterkommere.

Ifølge Michael S. Dahl findes der også en stor del familievirksomheder blandt de ikke-vestlige indvandrere i Danmark, og her lærer efterkommerne noget yderst vigtigt.

»Hvis der er iværksættere i familien, er det meget sandsynligt, at børnene også bliver iværksættere. Skabertrangen bliver spredt. Det smitter fra forældre til børn, og de får afmystificeret nogle af de ting, der forbindes ved at drive sin egen virksomhed,« siger han.