Flertal vil lukke Ubers og Airbnbs skattehuller

Et flertal i Folketinget vil have, at tjenester som Airbnb og Uber automatisk indberetter skatteoplysninger. Regulering og frivillighed splitter dog røde og blå.

Mike Orgill, Airbnb's direktør for Public Policy, taler ved en konference i Tokyo, Japan den 26. november 2015.  Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

De deleøkonomiske mastodonter som Airbnb og Uber står til at blive sat under skarpere lup af de danske myndigheder.

En række partier i Folketinget ønsker nemlig, at tjenesterne forpligter sig til at indberette oplysninger til skattemyndighederne automatisk.

Det skal forhindre, at fortjenester på at køre passagerer for Uber eller udlejning gennem Airbnb flyver under skattemyndighedernes radar, mener Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten. Man ønsker eksempelvis at sætte ind mod privatpersoner, der tjener hundredtusindvis af kroner på udleje lejligheden gennem Airbnb skattefrit, eller chauffører, der tjener penge på at fragte passagerer for Uber uden at have oplyst det til Skat.

Mens de røde partier vil lovgive i spørgsmålet, vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) i første omgang forsøge at få selskaberne til at gå af frivillighedens vej. Sker det ikke, er han dog klar til stramme grebet om deletjenesterne, forklarer han.

»For at undgå at begrænse deleøkonomien, så synes jeg, vi skal lade lovgivning og regulering ligge i skuffen og få en konstruktiv dialog til at starte med. Men sker det ikke, er jeg ikke bange for at tage lovgivning i brug. Bundlinjen er, at der skal betales skat, og reglerne skal overholdes,« siger Karsten Lauritzen til Berlingske Business.

Han vil nu mødes med en række deleøkonomitjenester for at drøfte, hvordan branchen og skattevæsnet kan spille bedre sammen fremover.

Skatteministeren gør samtidig opmærksom på, at det er et begrænset antal af brugerne af udlejningstjenesten Airbnb, der overhovedet vil blive beskattet.

»Man kan ikke udelukke, at der er nogen, der ikke indberetter det, de skal. Men langt de fleste skal dog ikke betale en krone i skat, fordi de lejer mindre end bagatelgrænsen,« siger Karsten Lauritzen.

Airbnb-udlejere skal indberette sin indtjening til Skat, uanset om man lejer eller ejer sin bolig. Men for lejere gælder det dog, at man ikke skal betale Skat, så længe indtjeningen ikke overstiger to tredjedele af den årlige husleje.

Hvis man omvendt ejer sin bolig, skal man først betale Skat, hvis indtægterne overstiger minimum 24.000 kroner eller 1,33 procent af boligens ejendomsværdi.

Blå frivillighed og rød tvang

Også de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, (K) ønsker, at tjenesterne skal indberette skatteoplysninger automatisk. Han vil dog ikke lovgive om det i første omgang.

»Jeg ønsker fri konkurrence, og det er rigtigt godt med tjenester som Uber, der med til at sænke priserne,« siger han.

Men tjenesterne skal følge lovgivningen, lyder det.

Både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ser ifølge DR Nyheder positivt på mere skattekontrol, men vil først tale med ministeren og selskaberne, inden en model besluttes.

Lige nu kan man faktisk bruge en godkendelse fra Skatterådet til at indhente skatteoplysninger fra selskaberne, viser et folketingssvar.
Det var det svar fra skatteministeren, der ansporede Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen (S), til at forslå automatisk indberetning af skatteoplysninger fra selskaberne ad lovgivningens vej.

Han var nysgerrig efter at høre, hvilke muligheder Skat havde for at kontrollere de indtægter, man får ved at køre for Uber, men det blev ministeriet svar skyldig på, da det i så fald krævede tilladelse fra Skatterådet.

»Så det fremgik altså, at Skat mangler muligheder for at tjekke det her, og pointen med forslaget er, at de have ordentlige muligheder for at sikre, at der bliver betalt den korrekte skat,« siger Jesper Petersen til Berlingske Business.

Han bakkes op af SF og Enhedslisten. Alternativets skatteordfører, René Gade, oplyser på Twitter, at partiet først vil drøfte konsekvenserne af lovgivning med selskaberne og i Skatteudvalget, inden de eventuelt kræver lovgivning på området.

Berlingske Research kortlagde tilbage i november, at der alene i København stod flere end 12.000 boliger til leje på Airbnb.