Flertal vil bremse forsikringsselskabers GPS-overvågning

Det skal være slut med, at forsikringsselskaber uden videre kan overvåge kunder ved hjælp af GPS-overvågning, lyder det fra DF, Socialdemokraterne og Alternativet.

Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når forsikringsselskaber har mistanke om svindel, kan de benytte sig af GPS-overvågning, så længe de ikke går ind på privat grund.

Og det er sket tre gange ifølge et udkast til en rapport fra Finanstilsynet, der har gransket ni forsikringsselskaber i perioden 2010-2014.

Et selskab har blandt andet puttet en magnet med en GPS-enhed under en kundes bil for at klarlægge personens færden.

Men det er alt for vide beføjelser, selskaberne har, lyder det nu fra et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Alternativet.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), foreslår, at det i fremtiden skal være en myndighed, der godkender overvågningen og giver tilladelse til at bruge GPS-overvågning.

»Jeg skal ikke forsvare svindel. Men overvågningen skal foregå på et grundlag, hvor politiet giver en tilladelse til, at man må gøre det. Der skal foregå en juridisk vurdering, så man ved, om det er okay. Det andet er ikke rimeligt,« siger han.

Hans Kristian Skibby bakkes op af sin ordførerkollega i Alternativet Rasmus Nordqvist. Han mener, at det virker som alt for voldsom overvågning af private borgere. Politiet skal være indblandet, hvis ulvoligheder skal efterforskes, lyder det.

»Hvis man begår forsikringssvindel, og et selskab mistænker en kunde for det, så skal det gå gennem politiet. Der er rigeligt med overvågning i samfundet, som det er. Nu må ministeren kigge på det. Men det er helt klart, at det her skal der ikke være mulighed for,« siger Rasmus Nordqvist.

Også tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), der er vikarierende erhvervsordfører, vil have reglerne ændret.
»Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det her er lovligt. Og det mener vi ikke, at det skal være. At man som forsikringsselskab i skjul og uden at orientere den pågældende sætter GPS-udstyr på den pågældende. Derfor vil vi bede ministeren om en redegørelse for retstilstanden på dette område og opfordre ham til at få ændret det,« siger han.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) skriver i en mail til Berlingske, at han først for alvor kan kommentere rapporten, når den er færdig.
Han konstaterer dog, at forsikringsselskaber skal opføre sig »redeligt« og »loyalt«.

Tryg oplyser at have brugt sporingen, og Alm. Brand siger, at de har brugt GPS-sporing tidligere en enkelt gang, men ikke gør det længere.

Selskaberne Topdanmark, Codan og PFA Pension afviser metoden.