Flere virksomheder vinker farvel til F1-lån

Danske virksomheder har vendt ryggen til de helt korte flekslån. På bare tre år er virksomhedernes andel af F1- og F2-lån blevet reduceret med hele 74 pct., viser ny analyse.

Niels Ebdrup, der er indehaver af NHE Biler i Holbæk, valgte i begyndelsen af året at vinke farvel til virksomhedens F1-lån og skifte til et fastforrentet tiårigt lån til 1 pct. i rente. Privatfoto
Læs mere
Fold sammen

Ligesom hos boligejerne har F1-lånet længe været de danske virksomheders foretrukne lån. For mange giver det nemlig god mening at vælge et realkreditlån med kort rentebinding. Men en analyse fra Realkredit Danmark (RD) viser, at også virksomhederne i stor stil har skiftet de helt korte flekslån ud.

De seneste tre år er mængden af F1- og F2-lån blevet reduceret fra 69 mia. kr. til 17,8 mia. kr. svarende til et fald på hele 74 pct. Derved udgør F1- og F2-lån i dag kun 6,5 pct. af den samlede låneportefølje mod 27 pct. for tre år siden.

Fold sammen
Læs mere

»Danske virksomheder og i særdeleshed landbruget har længe haft tradition for at vælge de kortforrentede lån med de laveste realkreditrenter. Men i kølvandet på finanskrisen og de ekstremt lave renter har flere og flere alligevel valgt at binde renten for en længere periode på deres realkredit,« forklarer økonom i RD Sonia Khan, der står bag analysen.

Renterne skrabede bunden i begyndelsen af året, hvor man kunne få et fastforrentet 30-årigt lån til bare 1,5 pct., mens F1-renten var negativ. Siden er de krøbet i vejret, men befinder sig stadig på et lavt niveau.

Derfor anbefaler RD fortsat, at man reducerer renterisikoen i sin realkreditfinansiering og sikrer den lave rente for minimum fem år og gerne længere. Den anbefaling har mange virksomheder tilsyneladende valgt at følge.

I hvert fald udgør fastforrentede lån nu 21,3 pct. af RDs samlede udlån mod 18 pct. for tre år siden. Samtidig er en betydelig del af F1-lånene skiftet ud med F5-lån, som har øget andelen fra 10 pct. til 19,8 pct. af det samlede udlån.

En af de virksomheder, der har valgt at vinke farvel til F1-lånet, er NHE Biler i Holbæk, der forhandler og reparerer Toyota. Indehaver Niels Ebdrup fortæller, at han skiftede til et tiårigt fastforrentet lån til 1 pct. i januar.

»Før havde jeg en kombination af et F1- og et fastforrentet lån. Jeg skiftede, fordi jeg kunne se, at det ville være en fordel for mig med en hurtig afdragsordning og en fast rente på hele lånet. På ydelsen sparer jeg ikke så meget, men jeg kender til gengæld mine omkostninger de næste ti år,« siger Niels Ebdrup, der har omkring 30 ansatte.

Samtidig med at det giver en større sikkerhed, slipper han for at skulle genforhandle F1-lånet én gang om året. Et andet vigtigt argument for at skifte var, at han skal betale mindre i bidrag, som er det gebyr, realkreditselskabet opkræver for at administrere lånet.

Den såkaldte bidragssats er nemlig steget markant på især de helt korte flekslån såvel som på afdragsfrie lån, hvilket skyldes, at realkreditselskaberne er blevet pålagt at nedbringe andelen af de mest risikable lån.

Det er bestemt også noget værd, at bidragssatsen er lavere på et fastforrentet lån. For mens man kan vælge at binde renten fast, kan man ikke selv styre bidragssatsen, da realkreditselskaberne kan regulere den som de vil,« siger Toyota-forhandleren.

Selvom de rekordlave renter og stigende bidragssatser har fået flere til at vælge fastforrentede lån, er der stadig dobbelt så mange flekslån som fastforrentede lån. Dog er mængden af alle typer flekslån tilsammen reduceret fra 53 pct. af porteføljen til 43 pct.

»Mange virksomheder sværger til lån med kort rente. Det skyldes, at 20- eller 30-årig finansiering ofte ikke vil give mening, fordi behovet for at ændre finansieringsformen kan være hyppigere end 20 eller 30 år. Nogle erhvervssegmenter som kontor, forretning og industriejendomme må sågar slet ikke tage lån med løbetid længere end 20 år,« siger Sonia Khan.

Derfor har en stor del af F1-lånerne også valgt at lægge om til låntyper som RDs relativt nye Flexkort eller RD Cibor6. Det er lån baseret på halvårlige renter, hvor ydelsen svarer til F1-lån, men hvor refinansieringsrisikoen er lavere, da lånene ikke refinansieres hvert år, som på F1-lån. De to låntyper udgør i dag tilsammen 27,6 pct. af udlånet.

Fold sammen
Læs mere

Overordnet konkluderer analysen, at de danske virksomheder har reduceret deres renterisiko betragteligt. De mest rentefølsomme realkreditlån – det vil sige F1- og F2-lån, Flexkort og RD Cibor6 – er på tre år faldet fra 45,2 pct. af den samlede låneportefølje til 34,1 pct. Samtidig er mængden af lån med forholdsvis lav eller ingen renterisiko vokset fra 34,3 pct. til 48,9 pct.