Flere virksomheder tyverisikrer med tåge

Indbrud. Et stigende antal danske virksomheder investerer i tågekanoner for at forhindre indbrud. Men en del får ikke installeret udstyret ordentligt, så det ender med at være medarbejderne og ikke indbrudstyven, der bliver indhyllet i røg.

Alarmen går, og indbrudstyven indhylles i tyk røg, så han hverken kan se frem eller tilbage. Og dermed heller ikke stjæle noget.

Den metode bruger stadigt flere danske virksomheder, når de skal beskytte computere, produkter og andre ting, som indbrudstyve typisk går efter.

Hos landets to største producenter, Martin Gruppen og Procect, solgte man sidste år henholdsvis 25 procent og ti procent flere tågealarmer end året før.

Men desværre er der fortsat en del tågesikringer, der ikke bliver installeret ordentligt, hvilket betyder, at de går i gang med at fylde et lokale med røg ved falsk alarm.

Det fortæller direktør i Protect Poul Dalsgaard.

- Vi oplever stor interesse for tågesikringerne, men det er meget uheldigt, at nogle virksomheder selv prøver at sætte dem op. Det giver jo en falsk tryghed, når de starter på forkerte tidspunkter og måske ikke går i gang, når der virkelig er indbrud, siger Poul Dalsgaard, hvis firma siden 2001 har solgt over 10.000 tågesikringer herhjemme.

Supplement til sikringenBåde producenterne og de danske forsikringsselskaber anbefaler derfor, at virksomhederne får professionelle installatører til at montere røgmaskinerne.

På den måde undgår et firma, at tågesikringen ender med at overdynge en medarbejder, der har glemt koden til låsen, med røg.

Mark Friager, direktør for den del af Martin Gruppen, understeger samtidig, at det er vigtigt, at virksomheder ikke udelukkende satser på tågen, men i stedet bruger maskinen som et supplement til den almindelige alarm.

- Tågen virker klart bedst, når den bruges som en samlet pakke med resten af sikkerhedssystemet, hvor røgen forhindrer tyvene i at stjæle noget, indtil politiet ankommer, siger han og understeger, at Danmark er langt fremme på området i forhold til mange andre europæiske lande.

Krav fra forsikringenTypisk kan en tågealarm erhverves for mellem 10.000 og 15.000 kr., og flere forsikringsselskaber er ifølge konsulent Knud Knudsen fra Forsikring & Pension begyndt at kræve af nogle virksomheder, at de anskaffer sig en røgalarm.

- Hvis en virksomhed i en periode har haft mange indbrud, kan et forsikringsselskab sagtens bede firmaet om at anskaffe sig en tågealarm. Men vi anbefaler på ingen måde, at folk selv går ud og køber en tilfældig tågesikring på en hylde i et supermarked, siger han og understeger, at kravet om en tågealarm naturligvis hænger sammen med, hvad virksomheder har stående af værdier, siger Mark Friager.