Flere technyheder fra Las Vegas

Verdens største forbrugerelektronikmesse slutter lørdag, og det vrimler med nyheder - store som små. Læs om fladskærme, selvkørende biler, en avanceret fjernbetjening, en lille fladskærm med højttaler i standeren og sågar om traditionelle printere.

Vend fjernbetjeningen om, og der er et fuldt tastatur - snart også på dansk - bagpå, så de nyeste Philips-fjernsyn reelt kan bruges som kontrolpult for hele det smarte hjem. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Når verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), lørdag aften slutter i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige hjørne af USA på en række kæmpehoteller og det store messecenter, er omkring 20.000 nye produkter blevet præsenteret. Berlingske har samlet endnu nogle af dem:

LG venter tredobbelt OLED-salg

Salget af de nyeste, glasklare OLED-fladskærme ventes at blive tredoblet i 2016. Det er i alle tilfælde, hvad den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics regner med. LG er den af de store TV-producenter, som mest aktivt satser på OLED-skærmene, som leverer langt klarere TV-billeder end de langt mere udbredte LED-skærme. OLED-skærme bruges også på telefoner og ure. LGs TV-direktør, Kwon Bong-suk, forventer at kunne mindst tredoble OLED-TV-salget i år. LG er verdens næststørste TV-producent efter Samsung. LG har skåret op til 45 procent af priserne på de noget dyrere OLED-TV i USA.

Avanceret TV-brug kræver ny fjernbetjening

Efterhånden som fjernsynet får tilført flere og flere funktioner og nu også skal til at bruges som kontrolpult for alt det øvrige udstyr, som er koblet til hjemmets trådløse net, kan den klassiske fjernbetjening ikke klare skærene længere. TP Vision, som producerer fjernsynene under Philips-mærket, har derfor på nogle af de nye 2016-modeller udviklet fjernbetjeningen, så man på bagsiden har et fuldt tastatur - og som oven i købet kommer med dansk tastaturlayout, når fladskærmene er klar til at komme til salg i Danmark. Så bliver det meget lettere at skrive, indtaste koder og meget mere. (Se billedet i toppen af artiklen)

2-i-1-PC med Windows fra Samsung

Samsung har nu endelig en tavle-PC klar på størrelse med de bærbare PCer, som Samsung sidste år valgte at indstille salget af i Europa og dermed også Danmark. Galaxy Tab Pro S får danmarkspremiere til februar til den noget hampre pris af omkring 7.500 kroner, hvilket man kan få to udmærkede, bærbare PCer til. Galaxy Tab Pro S kører Windows 10, er udstyret med en Intel-processor (hvad kun få tavle-PCer er) og vejer blot 693 gram - vel at mærke inklusiv det tastatur, som faktisk - og i modsætning til f.eks. Microsofts lige så dyre Surface Pro og Apples tilsvarende iPad - følger med i kassen. Samtidig har Samsung besluttet igen at begynde at sælge de dyrere, bærbare PC-modeller i 9-serien i Danmark, de er dog tænkt til erhvervsbrug og ikke så meget til private. (Se billedet i toppen af artiklen)

Printeren er ikke død

Man tror næppe sine egne øjne, når man går forbi Canons store stand: et helt bord fyldt med traditionelle printere! Gennem mange år har CES - og den europæiske pendant IFA i Berlin - præsenteret fladskærme, PCer, mobiltelefoner, biludstyr, kameraer og meget, meget mere, men lige præcis printere har aldrig før været messegrej. Der er imidlertid fortsat behov for at udtrykke sig på papir i disse digitale tider. (Se billedet i toppen af artiklen)

Lille TV med stor lyd i foden

Fladskærme handler ikke kun om gigantiske størrelser. Der er nemlig et forholdvis stort marked for også helt små TV-skærme, og det agter TP Vision, som producerer Philips-fjernsyn, at sætte sig på. Nyeste skrig er et 24-tommersfjernsyn i 5211-serien med en skærmopløsning i fuld HD. For at sikre ordentlig lyd er højttaleren bygget ind i den fod, som fjernsynet står solidt på. Og i foden er der også USB-stik af den type, som kan føre strøm videre, så man kan oplade f.eks. mobiltelefonen ved at koble den til. (Se billedet i toppen af artiklen)

Renault og Nissan vil køre selv

Bilproducenterne Renault og Nissan vil i fællesskab over de næste fire år sende mere end ti biler med selvkørende teknologi ud på vejene i USA, Europa, Kina og Japan. De har hyret Ogi Redzic som ny teknologidirektør. Han har hidtil arbejdet med Nokias korttjeneste Here. Renaults topchef, Caslos Ghosn, siger, at de første biler med selvkørende teknologi vil være klar i år, nemlig med en funktion, så de selv kan køre på motorveje, hvor der ikke skal skiftes spor. Senere i år er Renault-Nissan klar med en mobilapp, så man kan interagere med sin bil og f.eks. styre musikken og temperaturen. I 2018 er parterne klar til at sælge biler, som kan navigere selv i flere spor og i tung trafik. I 2020 skal bliverne selv kunne køre gennem byerne.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).