Flere store datacentre kan være på vej til Danmark

Rygterne svirrer igen om, at flere store datacentre kan være på vej til Danmark. Centrene, der tidligere har vakt ministerjubel, får måske snart selskab i hhv. Fredericia og Aabenraa.

Apple præsenterer planer og modeller af deres ny datacenter i Foulum ved Viborg. Her ses modellen af bygningerne Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Vi har allerede fået ansvaret for at passe på to af IT-branchens største giganters - Apples og Facebooks - datacentre. Men aftaler om flere er måske i støbeskeen.

»Der er minimum tre-fire store datacentre på vej til Danmark,« siger Christian Holm Christensen, direktør for Danmarks største datacenter, Global Connect, til Børsen.

I Aabenraa blev der i slutningen af oktober godkendt en lokalplan for en grund på 132 hektar, hvor skulle være mulighed for en stor strømforbrugende virksomhed. Grunden er dog ikke blevet solgt endnu ifølge Niels Johannesen, der er kommunaldirektør i Aabenraa.

Præcis hvem der står til at have fremtidig bolig i Danmark er ikke sikkert, men kilder peger på, at det kunne være nogle så store som Google og Microsoft. Microsoft afviser dog spekulationerne overfor Børsen, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Google.

I oktober købte Facebook en stor grund i erhvervsområdet Tietgenbyen ved Odense. Her skal der opføres et 56.500 kvadratmeter stort datacenter. Planen er at centeret skal stå færdigt i 2020.

Danmark har vist sig at være et attraktivt sted for IT-giganterne at placere deres servere bl.a. på grund af vores milde klima og vores grønne energi, der giver giganterne nogle pæne tal i karakterbogen.

»Jeg håber, at Danmark bliver en metropol for datacentre,« har energi-, forsynings- og klimaninister Lars Christian Lilleholt (V) tidligere sagt til Berlingske, og om Facebooks datacenter sagde han:

»Det viser, at den grønne omstilling er en god forretning for Danmark – uden tvivl. Facebook har valgt Danmark, fordi vi kan levere en meget høj andel vedvarende energi, og der skal bruges meget energi til et datacenter. Samtidig har vi forsyningssikkerhed, så man er sikker på, at der skal faktisk er el i stikkontakten, når man tænder,« sagde ministeren tilbage i januar.