Flere små fører regnskab i skyen

Danske producenter af cloud-baserede regnskabsprogrammer ekspanderer, men Microsoft opgiver ikke uden kamp. Ny webbaseret version af det legendariske C5-program er på vej.

Analytiker Henrik Nathan tror ikke, at virksomhederne udelukkende vil satse på webbaserede løsninger. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange mindre og mellemstore danske firmaer har i årevis styret økonomien med det legendariske regnskabssystem, Microsoft Dynamics C5. Der er solgt mere end 85.000 licenser herhjemme. Men selv om det gamle system, der skriver sig helt tilbage til Damgaard­-brødrenes dage i 90erne, i dag findes i en online-version, begynder stadig flere mindre og mellemstore firmaer at gå over til økonomistyringssystemer, som ikke skal downloades på en PC, men blot findes i skyen. Her er det let at dele bilag og filer med leverandører, revisorer og andre, som de mindre firmaer dagligt kommunikerer med. Og prisen for at bruge systemerne er relativt lav. Til gengæld er det svært at gøre disse løsninger branchespecifikke.

Lige nu marcherer danske firmaer, der leverer cloudbaserede regnskabssystemer til små virksomheder, frem i rekordtempo. E-conomics, firmaet bag det efterhånden 12 år gamle danske regnskabssystem af samme navn, er for nylig blevet solgt for et ukendt million-beløb til den britiske kapitalfond HG Capital. E-conomics omsatte i 2012 for 96 mio. kr. og skal nu gøres til en global spiller. Foreløbig koncentreres indsatsen især om Europa, hvor der er relativt få konkurrenter i det segment, som E-conomics betjener. Andre danske succes-firmaer inden for økonomi­systemer til små virksomheder er Billys Billing og Visma med SummaSummarum.

Men selv om C5 har mange år på bagen, giver Microsoft sig ikke uden kamp. Produktchef i Microsoft Tine Plambech oplyser, at Microsoft til oktober kommer med en ny, webforberedt version af C5, som fortsat vil blive solgt af Microsoft-partnere og hostet enten hos Microsofts partere, i skyen eller installeret hos kunden selv. Mange af disse partnere har udviklet brancheløsninger til f. eks. vvs-firmaer, tandlæger m.m. Med den ny version får virksomheder med mellem en og fem medarbejdere et fornyet C5-alternativ.

Bliver virksomhederne større, råder Microsoft desuden over Microsoft Dynamics NAV – den gamle tidligere Navision-løsning – som også kommer i en ny webforberedt version til oktober. NAV sælges i modsætning til C5 desuden i udlandet.

Skyen kan ikke klare alt

Herbert Nathan, der følger det danske ERP-marked som analytiker og rådgiver, tror ikke, at mindre og mellemstore virksomheder i fremtiden helt vil forlade sig på webbaserede regnskabssystemer.

»For mindre virksomheder med særlige behov, f.eks. detaljeret lagerstyring, vil et PC-baseret system stadig være at foretrække frem for et, der ligger i skyen. Det kan simpelthen mere«, siger Herbert Nathan.

Den vurdering flugter ikke med opfattelsen hos direktør Torben Frigaard Rasmussen, E-conomics.

»Vi har særlige lagermoduler, man kan vælge til, men det er rigtigt at vore systemer især anvendes i virksomheder med immaterielle produkter,« siger Torben Frigaard Rasmussen.

Til gengæld finder han det let at sælge cloudbaserede systemer herhjemme.

»I Danmark møder vi efterhånden ingen, der frygter at have deres økonomistyringssystem liggende i skyen. Fordelene i form af dokumentdeling, de løbende opdateringer og de lave omkostninger gør indtryk på mange kunder,« siger E-conomics-direktøren.