Flere sager om kurssvindel på vej

Der er nye sigtelser om grov kursmanipulation på vej mod to jyske banker, lyder det fra Bagmandspolitiet (SØIK). Vestjysk Bank kan også blive centrum for privat søgsmål.

I direkte forlængelse af sigtelsen mod Vestjysk Bank lufter ledelsen fra den tidligere Bonusbanken nu muligheden for et privat søgsmål mod Vestjysk Bank for at have fusket med aktiekursen. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere sager i vente mod banker, der mistænkes for at have hjulpet hinanden med at manipulere aktiekurserne. Sådan lyder det fra vicestatsadvokat Hans Fogtdal fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), efter at Vestjysk Bank tirsdag blev den femte bank, der sigtes for kurssvindel.


I 2010 var Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland involveret i sager, mens EBH Bank og Sparekassen Himmerland blev dømt tidligere i år.

»Derudover har vi to andre sager, som også vedrører kursmanipulation i bankbranchen. Jeg vil ikke sige, hvilke banker det er – jeg vil blot sige, at det er jyske banker.«

Det har tidligere været fremme, at SØIK har mere på vej, men denne seneste udmelding kommer, efter at både Vestjysk Bank og Sparekassen Himmerland har meldt ud, at de er sigtet for kursmanipulation. Disse to seneste sigtelser er nøje kædet sammen med dommen fra EBH-sagen, som idømte bankdirektørerne for EBH Bank og Sparekassen Himmerland hver fem måneders ubetinget fængsel i marts.

I EBH-domsudskriftet er Vestjysk Bank nævnt i mailkorrespondencer og telefonoptagelser, hvor bankfolk indbyrdes aftaler at holde hinandens aktiekurser oppe. Det er ydermere interessant, at Sparbank også nævnes i udskrifterne fra EBH-dommen, som Berlingske Business er i besiddelse af.

I Spar Nord, der sidste år købte Sparbank og derfor vil være part i en eventuel sag, har pressechef Leif Lind Simonsen ikke hørt om, at der er noget på vej:

»Vi har ikke fantasi til at forestille os, at Sparbank skulle være involveret.«

Anløben moral

Også Hans Fogtdal fra SØIK afviser, at Sparbank er en af de aktuelle sager, som er på bedding. Men han sætter spørgsmålstegn ved bankernes moral i de år:

»At så mange jyske banker er blevet anmeldt for kursmanipulation – særligt i relation til deres egne aktier – eller har indgået aftaler med andre banker virker ganske påfaldende, og det kan godt rejse spørgsmål om moralen i den her periode.«

Hans Fogtdal oplyser, at strafferammen for denne type sager for nylig er udvidet fra fire til seks års fængsel. Det viser noget om, hvor stor alvor man ser på denne type af sager med.

»Når banker indgår denne form for aftaler med hinanden, er det i sagens natur ganske alvorligt. Der er jo en lang række sager i Højesteret, der viser, at selv små kursmanipulationer skal give ubetinget fængsel. Derfor anser vi også det her for ganske alvorlige sager.«

I direkte forlængelse af sigtelsen mod Vestjysk Bank lufter ledelsen fra den tidligere Bonusbanken nu muligheden for et privat søgsmål mod Vestjysk Bank for at have fusket med aktiekursen.