Flere penge til viden i små virksomheder

Regeringen udvider den såkaldte videnpilotordning med nye millioner og mulighed for at ansætte eksempelvis diplomingeniører med tilskud i små og mellemstore virksomheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den ekstremt succesfulde videnpilotordning, hvor virksomheder med under 100 ansatte kan få tilskud til ansættelse af en højtuddannet skal løftes med 88 millioner kroner over de næste to år og samtidigt udvides til at omfatte personer med mellemlange uddannelser.

Regeringens finanslovsudspil lægger op til, at ordningen vokser til 36 millioner kroner i 2012, 52 millioner kroner i 2013 og 44 millioner kroner i 2014, og den håndsrækning skaber stor glæde i de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation Håndværksrådet.Dokumenteret effekt

- Vi ved fra vores medlemsundersøgelser, at virksomhedslederne gerne ville efteruddanne sig og udvikle mere, men at de simpelthen ikke har tid til det. En højtuddannet vil kunne hjælpe med at følge op på projekter, strategier, markedsføring, eksport og bidrage med viden på mange andre områder af virksomhedens udvikling, siger innovationspolitisk konsulent i Håndværksrådet Dorte Kulle.  Undersøgelser af videnpilotordningen har tidligere vist, at to tredjedele af de højtuddannede ender med en fastansættelse i virksomheden, og ifølge en effektmåling fra CBS har virksomheder der benytter ordningen højere stigninger i bruttofortjenesten på gennemsnitligt 1,1 millioner kroner i sammenligning med lignende virksomheder.

Diplomingeniør med tilskud     

Udvidelsen af ordningen åbnes dertil for ansættelse af folk med mellemlange videregående uddannelser, og det betyder, at eksempelvis diplomingeniører vil kunne ansættes med støtte - til stor gavn for produktudviklingen i mindre virksomheder, påpeger Dorte Kulle.

- Netop i disse krisetider er det vigtigt at fokusere på at udvikle virksom-hedens produkter og services, så man hele tiden er på forkant med konkurrenterne, siger hun.

Den tidligere regeringen afsatte i sin tid 11,1 mio. kr. til ordningen i 2011, 11,1 mio. kr. i 2012, 4,2 mio. kr. i 2013 og 4,3 mio. kr. i 2014. Pengene for 2011 var dog brugt allerede i løbet af årets første to måneder, hvorfor VK-regeringen afsatte ekstra 30 millioner fordelt over de fire år. Indtil nu har lige omkring 800 virksomheder haft glæde af en videnpilot med tilskuddet, der udgør 12.500 kroner om måneden i maksimalt ét år. Læs mere om Videnpilotordningen her (Styrelsen for forskning og innovation)