Flere over 60 år vælger iværksættervejen

Folk, der har rundet de 60 år, vælger i stigende grad at starte egen virksomhed. De har overskuddet og sikkerheden til at realisere sig selv, lyder forklaringen.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hold lige fast i hobbyvirksomheden, selv om børnene optager det meste af hverdagen. Måske kan sidebeskæftigelsen nemlig udvikle sig til et virksomhedseventyr, når børnene flytter hjemmefra.

Og det viser sig faktisk, at et stigende antal, der har rundet de 60 år, vælger at starte egen virksomhed frem for at nyde livet på greenen med en golftaske.

De seneste tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at der i 2001 blev registreret 403 iværksættere over 60 år. I 2011 var tallet steget til 987. Og det er ikke kun antallet, der er steget. Ifølge Erhvervsstyrelsen er andelen af iværksættere over 60 år steget fra 2,7 procent til 6,1 procent over selvsamme periode.

Det glæder vicedirektøren hos Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann, der forudser, at udviklingen vil fortsætte og bidrage med en pæn portion »efter-BNP«, som han siger.

»Du er ikke træt og færdig som 60-årig. Du er ikke nedslidt af et hårdt fysisk arbejde, som du var tidligere. Der er masser af saft og kraft tilbage i folk på det tidspunkt,« siger han.

Anders Hoffmann erkender, at demografien naturligvis spiller ind med det voksende antal ældre borgere, samtidig med en forbedret sundhedstilstand i befolkningen, der også har en vigtig indflydelse på, at flere over 60 år vælger at begive sig ud i tilværelsen som iværksætter.

Alligevel sætter han spørgsmålstegn ved, om det er hele forklaringen.

»Det er jo over en relativt kort periode, vi ser stigningen. Jeg tror ligeså meget, det handler om et ønske om at forlænge arbejdslivet, ligesom der i befolkningen har været en stigende interesse for iværksætteri,« vurderer han.

Anders Hoffmann fremhæver da også tidligere iværksætteranalyser, der ifølge ham viser, at den ideelle alder at starte virksomhed i er, når man har rundet de 60 år. Man har livserfaringen og erfaringen inden for en branche, som man derfor lettere kan starte virksomhed indenfor. Oveni er gruppen økonomisk set relativt godt stillet og har dermed sikkerheden til at starte ud som iværksættere.

»Men det er iværksættere i starten af fyrrerne, der klarer sig bedst og skaber mest vækst. De har muligheden for at planlægge lidt længere, og det er ulempen hos de ældre. Sandsynligheden for, at de skaber en virksomhed med 200-300 ansatte og stadig når at følge det til dørs, er ikke så sandsynlig,« siger han.

Hos Dansk Iværksætterforening oplever formand Christian Walther Øyrabø ligefrem, at de ældre iværksættere bevidst ikke stræber efter at tjene flere hundrede millioner kroner.

»Oftere vil de ældre hellere skabe en virksomhed, som kan berige dem åndeligt frem for at tjene 50 millioner kroner. For de ældre handler det om livskvalitet, mens de unge iværksættere vil vise verden, at man har fuld fart frem og kan tjene 50 millioner på ingen tid,« siger han.

Når Christian Walther Øyrabø møder dem over 60 år, der drømmer om at starte egen virksomhed, så er de ofte usikre på, om de overhovedet skal starte virksomhed.

»De ældre frygter, at de nogle gange er bagud i forhold til unge iværksættere, at de skal være hyper moderne. Men de skal hellere måle sig med sig selv og ikke en ung iværksætter på 22 år, der alligevel ikke tjener nogen penge endnu,« siger han.

Ifølge formanden har dem over 60 år nemlig noget helt særligt. Livserfaring og tålmodighed. Den kombination kan bringe de ældre iværksættere langt og skabe en solid virksomhed.

»Det er anderledes med den yngre generation af iværksættere. De ser det som noget negativt, når de bliver nødt til at bruge lidt længere tid på at færdigudvikle deres produkt eller virksomhed. Så føler de sig tilbageholdt, mens de ældre tager den med ro og måske får større succes,« siger Christian Walther Øyrabø.

I Væksthus Sjælland møder medarbejderne også flere og flere over 60 år i rådgivningsarbejdet. Det er en udvikling, der om noget glæder direktør Mads Váczy Kragh. Han spår, at der kommer endnu flere ældre iværksættere i fremtiden.

Og det er godt nyt. For ifølge væksthusdirektøren er der langt færre konkurser blandt iværksættere over 60 år, eftersom de har en længere erhvervserfaring, som de tager med videre ind i iværksættertilværelsen. Markedskendskab svøbt i en velovervejet tilgang til livet som selvstændig gør iværksætterne over 60 år til sikre selvstændige.