Flere landmænd opgiver økologien

Flere landmænd skifter til konventionel drift, og branchen frygter en flugt fra økologien.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal landmænd opgiver økologien og skifter til konventionel mælkeproduktion, skriver Jyllands-Posten.

Hos Thise Mejeri har man netop modtaget udmeldelser fra 10 landmænd, som skifter til konventionel drift. De betyder, at Thise på årsplan mister 15 millioner liter økomælk.

Arla har i 2013 haft ni andelshavere, der har opgivet økologien til fordel for konventionel drift.

»Vi frygter, at der vil blive en flugt fra den økologiske mælkeproduktion,« siger Ole Sørensen, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening.

Den økologiske mælkeproduktion har hidtil været lokomotivet, der har trukket udviklingen og væksten i dansk økologi, og hvis den sektor nu begynder at trille baglæns, bliver det formentlig umuligt for regeringen at nå målet om en fordobling af det økologiske areal inden 2020.

Læs også: Stor analyse af dansk dagligvarehandel

I 2015 afskaffes EUs såkaldte mælkekvoter, og det er en af årsagerne til, at de økologiske mælkeproducenter begynder at falde fra. Derefter får landmændene for første gang i mange år lov at producere alt det mælk, de vil.

Mange landmænd ser frem til at øge produktionen, men for en stor del af økologerne bliver det dyrt og vanskeligt på grund af kravene om, at økologiske køer skal på græs om sommeren, og samtidig skal en stor del af foderet til vintermånederne helst produceres på egne marker.

»Økologen skal altså ud at købe mere jord, hvis han vil udnytte muligheden for at øge mælkeproduktionen, når kvoterne fjernes. Den begrænsning har konventionelle producenter ikke. Det kan komme til at koste økologien dyrt,« vurderer Ole Sørensen, der selv leverer økologisk mælk til Arla.

Ole Sørensen frygter, at det frafald af økologer, der har ramt Thise, vil brede sig til de øvrige mejerier.

»Sker det, vil det være en virkelig stor del af den økologiske mælk, der forsvinder,« siger han til Jyllands-Posten.