Flere københavnske boliger: Nordhavn gør klar til nyt kvarter

Århusgadekvarteret i Nordhavn har udsolgt af jord, så nu rykker byudviklingen mod nord. 350 boliger er på tegnebrættet.

Læs mere
Fold sammen

Byggekranerne snubler nærmest over hinanden i Århusgadekvarteret, den sydligste del af Nordhavn, og nu rykker byudviklingen en tand mod nord - til Sundmolen, hvor Københavns Borgerrepræsentation lige inden sommerferien nikkede til den endelige lokalplan.

På Sundmolen ligger flere store pakhuse med blandt andre en stribe designvirksomheder, og bygningerne skal blive der - men kan få følgeskab af omtrent 350 boliger, efter en overordnet plan fra  tegnestuen COBE med flere. Desuden kan der bygges oven på pakhusene, og der bliver også gjort plads til grønne arealer.

»De enkelte kvarterer i Indre Nordhavn får forskellige identiteter, Sundmolen bliver mere grøn end Århusgadekvarteret, hvor der for eksempel kommer flere butikker,« siger Jens Kramer Mikkelsen, administrerende direktør i  By & Havn.

Det offentlige udviklingsselskab kan melde udsolgt i Århusgadekvarteret, som ventes at få omkring 3.000 indbyggere og 7.000 arbejdspladser. To gamle siloer åbnede i sommeren 2014 som kontorer, og to andre siloer er ved at blive forvandlet til eksklusive boliger - og så er en stribe byggerier i gang, ikke mindst af boliger.

På den yderste del af Redmolen i kvarteret har PFA Pension et par år haft byggeretten og havde længe planer om at bygge nyt domicil til sig selv - til afløsning af den cirka 30 år gamle Marina Park nogle hundrede meter væk. For få uger siden kunne Berlingske Business oplyse, at de internt omstridte planer definitivt var lagt i graven, så nu skal det samlede projekt til en milliard kroner udelukkende bruges til udlejning.

På Sundmolen - der også får to børneinstitutioner - kommer udviklingen til at ske i to etaper: Mod syd og Århusgadekvarteret kan håndværkerne snart gå i gang, men mod nord må de vente. Den store containerhavn på den anden siden af vandet skal først flytte længere ud på Nordhavn, og det sker nok i 2019. Allerede i foråret 2014 kunne By & Havn offentliggøre et dengang betinget salg af cirka halvdelen af byggeretten på Sundmolen - til den Horsens-baserede entreprenør og udvikler Casa.

Også andre steder må By & Havn, investorer og entreprenører være tålmodige - selv om alle nye boliger i København nærmest bliver revet ned fra hylderne, før de er bygget. Flere steder bliver byggeaktivitet nemlig umuliggjort af arbejdet med den kommende metrogren, der får to stationer på Nordhavn fra 2019.

Lige en tand nord for Sundmolen er en stor, internationale skole til over en halv milliard kroner på vej - med penge fra blandt andre A.P. Møller - Mærsk i ryggen.

Læs om - og se - Copenhagen International School

De langsigtede planer for Nordhavn omfatter 18.000 boliger med 40.000 indbyggere og samtidig 40.000 arbejdspladser. En del boliger og kontorer skal bygges på jord, som slet ikke lå her for et par år siden: Ligesom det »gamle« Nordhavn med småindustri og havneaktiviteter er inddæmmet land, bliver store dele af det »nye« Nordhavn skabt ved at fylde en bid af Øresund op med jord, både fra metrogravearbejdet og fra byggeri rundt om i hovedstaden.

På en del af den nyligt inddæmmede jord indviede dronning Margrethe sidste år en krydstogtkaj, som er over en kilometer lang. Desuden er det planen - eller visionen - at Nordhavns metrogren en dag skal forlænges med en sløjfe eller Nordhavns-ring.