Flere klager over mobilmaster

Danskerne vil gerne have ordentlig mobildækning og mobilt bredbånd, men antallet af klager over mobilmaster vokser over hele landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilmaster er et hedt emne, og der kommer flere og flere klager. Alle de fem statsforvaltninger i Danmark, som afløste de 15 statsamter ved kommunalreformen i 2007, melder om flere sager end tidligere, hvor stridspunktet er mobilmaster – enten opsætning af nye eller udskiftning af eksisterende.

»Inden for de seneste måneder har vi fået fem-seks sager, og det er min fornemmelse, at vi vil få lidt flere. Når der skal flere master op, er nogen altid utilfredse – næsten ligesom med vindmøller,« siger kontorchef Palle Jacobsen fra Statsforvaltningen Sjælland i Nykøbing Falster.

Statsforvaltningerne har ikke en særlig kategori for mobilmaster. Derfor kan der godt være lidt flere sager.

»Der var ikke ret mange sager tidligere. Der er kommet flere. Vi har fire verserende sager og har afsluttet én ud af de i øjeblikket 55 sager, vi har,« forklarer souschef Jette Linnemann fra Statsforvaltningen Nordjylland i Aalborg.

Statsforvaltningen Hovedstaden afgjorde for under to uger siden, at Allerød Kommune ulovligt havde sagt nej til en mobilmast mellem en boldbane og en parkeringsplads, efter at kommunen indførte sin egen mastepolitik – i øvrigt på en grund, som kommunen selv havde udpeget til formålet.

De danske teleselskabers brancheforening, Telekommunikationsindustrien i Danmark, anslår, at der sammenlagt ligger 3.000 byggeanmodninger om antenner og master i kommunerne for at få udbygget mobilnettene til både tale og – i stigende omfang – datatrafik via såkaldt mobilt bredbånd, en hurtig internet-forbindelse fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC med modem.

Der ligger endnu to uafgjorte sager om mobilmaster i Statsforvaltningen Hovedstaden, mens Statsforvaltningen Midtjylland alene i år har behandlet fire sager og i øjeblikket har ryddet bordet.

I Statsforvaltningen Syddanmark, som har hovedkontor i Aabenraa, har der siden 1. januar 2007 været ikke mindre end fem sager om mobilmaster. »Det er min opfattelse, at der er kommet flere på det seneste. Vi har stadig verserende sager,« siger fuldmægtig Ole Dupont.

Så hurtigt som muligt
IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste myndighed på teleområdet, har ingen opgørelse af, hvor lang tid det tager i de enkelte kommuner at behandle sager.

»Vi ved, at teleselskaberne synes, at det går for langsomt. Derfor ser vi på, om man kan gøre noget for at lette sagsbehandlingen. Vi er interesseret i, at processen med byggetilladelser går så hurtigt som muligt, så selskaberne kan realisere de planer, som de har. Nye teknologier giver bredere båndbredder på mobilområdet, og det er interessant i et konkurrenceperspektiv og ikke mindst i et brugerperspektiv. Det er vigtigt, at kommunerne også tænker over, hvilke tjenester borgerne kan få, hvor de er. Det er jo vigtigt at kunne fastholde og også tiltrække folk, der arbejder via bredbånd,« siger vicedirektør Finn Petersen.

I samarbejde med Kommunernes Landsforening og Erhvervs- og Byggestyrelsen overvejes det, om opsætning af løse antenner kunne ske, uden at der skal byggetilladelse til, på samme måde som man kan sætte en parabol op hjemme.

Det har på grund af ferie ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL). KL har tidligere erkendt, at der fortsat er problemer i flere kommuner.

»Ingen undersøgelser kan påvise, at det er usundt at være ved en mobilmast, men mange tror alligevel, at det er farligt. Grundlæggende skal spørgsmålet om masterne løses, for ellers virker telenettene jo ikke,« sagde chefkonsulent i KL, Michael Hald, til Berlingske Business for tre måneder siden.