Flere it-virksomheder er klar til kapital

Ventureselskab oplever en markant stigning i henvendelser fra interessante it-virksomheder.

Læs mere
Fold sammen
Managementselskabet Via Venture Partners under ATP oplever en lind strøm af henvendelser fra ejerledede it-virksomheder, der er interesseret i at få skudt penge ind til finansiering af vækst og udvikling.

Via Venture Partners sidder på en bugnende pengekasse på 600 millioner kroner til risikovillige investeringer. Adm. dir. John Helmsøe Zinck ser 2009 som et spændende år, hvor finanskrisen åbner nye muligheder på markedet, idet stadig flere virksomheder har vanskeligere ved at indfri forretningsmulighederne gennem egenfinansiering og banklån.

- Der er rigtig mange fornuftige forretningsmuligheder på it-markedet. Vi oplever en lind strøm af henvendelser fra interessante it-virksomheder, som vi ikke fik forbi vores skrivebord for 18 måneder siden. De kommer forbi nu, og det mener jeg er et sundhedstegn, siger adm. dir. John Helmsøe Zinck, Via Venture Partners.

Fordel med ekstern

Når John Helmsøe Zinck påpeger, det er et sundhedstegn, at flere ejerledede it-virksomheder henvender sig til investeringsfonden end for 18 måneder siden, skyldes det, at mange virksomheder dengang blev rådgivet af banker til at låne flere penge i stedet for at opsøge alternative finansieringskilder.

Mange ejerledere ønskede ikke at afgive ejerandele til en ekstern partner, og valgte så i stedet at udvikle virksomheden ved hjælp af egenfinansiering og banklån.

- Det er vigtigt for en ejerledet it-virksomhed at have økonomisk rum til at kunne bevæge sig på markedet. Når en it-virksomhed udelukkende baserer produktudvikling eller vækst gennem banklån, risikerer virksomheden at blive for omkostningstung. Derfor er der flere ejerledere, som nu erkender, det kan være en fordel at få en ekstern sparringspartner og kapitalpartner ind i virksomheden, så der kommer mere egenkapital i spil og mindre lånefinansiering, siger John Helmsøe Zinck.

Travl decemberI december måned var Via Venture Partner aktiv på to sager, mens finanskrisen bragede løs.

Dels købte selskabet en mindre bid af det kommunalt ejede it-selskab KMD sammen med den svenske kapitalfond EQT for i alt to milliarder kroner, hvor Venture Partners investering og lånefinansiering udgjorde i alt 150 millioner kroner. Dels solgte investeringsfonden det finske selskab Optogan, som har produktion og forskning i Tyskland til en russisk industriel virksomhed for et tocifret millionbeløb.

- Vi har aftalt ikke at offentliggøre beløbet, men vores forrentning ved salget af it-virksomheden har været 50 procent. Vi befandt os i den situation, at vi havde gjort virksomheden grydeklar til at fremstille LED-chip, men det ville kræve en stor investering i produktion. Derfor besluttede vi os for at sælge til en virksomhed, som kunne udnytte vores resultater til produktion. Men det er et godt eksempel på, at der er mange interessante muligheder. Det handler om at bruge finanskrisen til at finde dem, siger John Helmsøe Zinck.