Flere IT-job på vej: IT-barometeret peger på vækst

Syv ud af ti af de største offentlige og private virksomheder i Danmark lægger IT-strategi efter, at der kommer vækst, og 40 procent forventer at skulle ansætte flere IT-medarbejdere i år.

De danske IT-budgetter lægges efter, at der vil være vækst og komme mere gang i hjulene. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der står vækst på dagsordenen, når både det offentlige og det private erhvervsliv lægger planer for investeringer i deres IT-systemer.

»Trods finanskrise har 70 procent vækststrategier. Og lysten til at vokse gennem opkøb og fusioner er rykket to pladser op på listen for at sikre forretningsstrategien. Og trods markant udlicitering vokser forventningen til, at der faktisk kommer flere IT-medarbejdere. 40 procent tror på det nu mod 35 procent sidste år, hvorimod kun 16 procent tror, at der bliver færre. For mange af virksomhedernes forretningsplaner står jo og falder med IT i dag,« siger Ejvind Jørgensen, direktør i Rambøll Management Consulting.

Lang uddannelse kræves, tak

»IT i praksis« er den største kortlægning i Danmark af brugen af IT i det offentlige og private erhvervsliv, og det er 17. gang, at den udkommer. De omfattende datamængder samles ind af Rambøll Management Consulting og organisationen Dansk IT, der samler IT-professionelle uden for selve IT-branchen. Flere end 300 private og offentlige virksomheder har deltaget i undersøgelsen, som også har en norsk søster.

Der vil ske store omskiftninger i forhold til, hvilke typer af medarbejdere man fremover har brug for - og dermed hvilke uddannelser man skal vælge som ung. Det er navnlig højere og længerevarende uddannelser, som har en god fremtid.

»Det skaber desuden pres på IT-afdelingerne, at de unge forventer, at de kan bruge deres eget udstyr i virksomhederne i dag,« siger Ejvind Jørgensen.

Spilder for mange penge

Derfor bliver IT-systemerne mere og mere komplekse, fordi man skal kunne bruge IT-systemer fra alt muligt udstyr overalt. De konstante forandringer irriterer medarbejderne, som ikke forstår meningen med, hvad der sker.

»Det handler både om medarbejdernes ve og vel men også kynisk om penge: Man får ikke nok ud af sine investeringer. Vi spilder simpelt hen for mange penge, og i dag er IT-budgetterne ikke småpenge,« siger Ejvind Jørgensen.

Signalet om, at to af tre af de 500 største private og offentlige virksomheder i Danmark tror på vækst, og at 40 procent af virksomhederne forventer at skulle ansætte flere IT-medarbejdere i 2012, glæder Dansk IT.

»Vi er rasende glade for, at vi på trods af krisen i 2011 ser så positive tilbagemeldinger. Digitaliseringen er en helt central faktor, der kan øge effektivitet og innovation, og der kan komme ideer ud af det, som kan bruges uden for landets grænser og dermed skabe eksport,« siger Carsten Nørgaard, næstformand i Dansk IT og IT-direktør i VP (Værdipapircentralen).

Op i verdensklassen

Han vil have Danmark op i verdensklassen på brugen af teknologi og effektiviteten.

»Det har vi alle et megastort ansvar for. Man skal ikke bruge flere penge. Man skal bare bruge pengene rigtigt, og faktisk er der grobund i befolkningen til det,« siger han.