Flere indberetninger om hvidvask-mistanke - men hvor er rådgiverne?

Det særlige Hvidvasksekretariat under Bagmandspolitiet har fået markant flere underretninger om mistænkelige transaktioner i 2015 fra især bankerne. Men Bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen, undrer sig over få indberetninger fra revisorer og advokater.

Portræt af Statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen. Han fortæller om fokus hos politimyndigheden, der jagter forbrydere i habitter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens bankerne indberetter langt flere mistænkelige transaktioner til myndighederne, så er advokater, revisorer og ejendomsmæglere stort set fraværende i statistikkerne hos Hvidvasksekretariatet under Bagmandspolitiet. Det får nu Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, til at minde rådgiverne om deres forpligtelser:

»Der er ingen tvivl om, at hvidvask af penge er et stort problem og derfor et stort fokusområde hos os. Jeg noterer mig, at advokaterne og revisorerne stort set ikke indberetter noget. Der er ingen konkrete sager, men det undrer mig, og jeg har rejst det over for dem,« siger Morten Niels Jakobsen.

Markant stigning

Den løftede pengefinger kommer i forlængelse af helt nye tal fra Hvidvasksekretariatet, som viser en markant stigning på 115 pct. i antallet af indberetninger af mistænkelige transaktioner i 2015. Pengeinstitutterne står – ikke overraskende – for mere end 60 pct. af de 15.619 underretninger, som blev modtaget i Hvidvasksekretariatet i 2015.

»Jeg synes i det store hele, at bankerne har løftet sig betragteligt med hvidvask. Bankerne er blevet meget bedre til at lave ind­beretninger og indberetter også langt mere,« siger Morten Niels Jakobsen.

Men mens tallene dækker over en markant vækst hos bankerne i tråd med de seneste års fokus på problemet med hvidvask, så er udviklingen nærmest flad hos advokater, revisorer og ejendomsmæglere.

»Hvidvasksekretariatet har generelt fokus på at højne opmærksomheden på forpligtelserne efter hvidvaskloven i de brancher, der fortsat ikke er så stærkt repræsenterede i opgørelsen over afgivne underretninger til Hvidvasksekretariatet. Blandt disse brancher kan nævnes advokater, revisorer og ejendomsmæglere,« står det i årsrapporten fra Hvidvasksekretariatet.

Faggrupper melder hus forbi

Men hos alle tre faggrupper melder man hus forbi i forhold til kritikken. Brian Adrian Wessel, direktør i fagligt center hos FSR – danske revisorer – fortæller, at revisorerne er i tæt dialog med Erhvervsstyrelsen som fører tilsyn med hvidvaskreglerne.

»Vores opfattelse er ikke, at der skulle være en hel masse, som ikke bliver indberettet. Men skal jo huske på, at vi ikke har med transaktioner af penge at gøre. Derfor er det ikke så naturligt for os at se mulige problemer i samme omfang som pengeinstitutterne,« siger Brian Adrian Wessel. Han tilføjer dog:

»Men selv om vi ikke har indtryk af, at der er et gab mellem vores forpligtelser og reglerne, så har vi aftalt at tage en dialog med myndighederne og vores medlemmer om, hvad reglerne er. Der er stor opmærksomhed på området blandt vores medlemmer, men om den er stor nok, vil vi gerne have undersøgt, og det gør vi nu sammen med myndighederne.«

Samme argumenter kommer fra Anders Palmkvist, vicedirektør hos Dansk Ejendomsmæglerforening:

»Pengestrømmene ved en ejendoms­handel i Danmark går via bankerne og derfor får vores medlemmer ikke indblik i eventuelle problemer. Vi er opmærksomme på reglerne omkring hvidvask, som vi jævnligt informerer vores medlemmer om, og vi mener, at vi lever op til de forpligtelser, som reglerne giver os. Mæglerne har jo ingen grund til ikke at indberette i tilfælde af mistanke.«

Paul Mollerup, direktør hos Danske Advokater, supplerer:

»Advokater driver ikke finansiel virksomhed. Vi driver advokatvirksomhed og hvis vi har med penge at gøre, så kommer de ind på en klientkonto, som der er meget strenge regler for. I langt det meste advokatarbejde foregår pengeoverførsler fra bank til bank, så derfor er den flade udvikling efter vores opfattelse ikke et udtryk for sløvhed eller slendrian, men et udtryk for, at vores medlemmer er advokater og ikke banker.«

Far og søn seks år i fængsel

I januar fik en far og hans søn hver seks års fængsel i Danmarkshistoriens største sag om hvidvask af penge, hvor deres veksel­bureau på Nørrebrogade i København ifølge dommen havde været et regelmæssigt stoppe­sted for kriminelle med sorte penge. Ifølge Bagmandspolitiet er sagen formentlig ikke enestående:

»Det er fortsat Hvidvasksekretariatets vurdering, at antallet af underretninger fra vekselbureauer ikke tegner et retvisende billede af den reelle hvidvaskningsaktivitet i branchen. Vekselbureauer vil således også fremover være et særligt fokusområde.«

Det er dog ikke kun hos mere tvivlsomme vekselbureauer, at der er problemer med at leve op til reglerne om hvidvask. For selv om bankerne ifølge Bagmandspolitiet er blevet bedre, så har store velrenomerede banker som Danske Bank og Nordea stadig svært ved at leve op til lovgivningen. I marts blev Danske Bank politianmeldt for ikke at leve op til hvidvaskreglerne, mens Nordea sidste år fik en rekordbøde i Sverige for lignende problemer. For nylig advarede Nordea endda om, at mere kritik kan være på vej.

Regler i bankernes interesse

Alligevel kan man i disse år nærmest ikke møde en bankdirektør, der ikke brokker sig over af mængden af krav og regler fra myndighederne, som har resulteret i svulmende såkaldte compliance-afdelinger hos bankerne, der skal sikre, at alle regler bliver fulgt.

»Det er rigtigt, at man kan høre bank­direktører beklage sig over mængden af krav og regler. Men sådan er det altså at være en væsentlig samfundsaktør. Jeg mener også, at de mange regler ligeså meget er i bankernes egen interesse. Grundlæggende tror jeg, at bankerne kan måle det på bundlinien på den længere bane, da sager med hvidvask kan koste velrenommerede banker dyrt på den lange bane. Derfor er det et fortsat fokus på compliance-arbejdet for bankerne med til at lægge en bred sikkerhedsmargin,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.