Flere fyringer i finanssektoren

De første fem måneder af 2012 er gået så skidt for finanssektoren, at antallet af fyringer opjusteres. Også forsikringsbranchen bliver nu ramt.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lavine af alvorlige omstændigheder lægger pres på beskæftigelsen i banker, forsikrings- og pensionsselskaberne. Derfor er det nødvendigt at øge skønnet for antal fyringer og afskedigelser i finanssektoren i de kommende år.

Allerede ved årsskiftet vurderede Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), at flere end 4.000 job ville gå tabt i 2012 og 2013 svarende til knap ti pct. af beskæftigelsen, men det er ikke længere nok, påpeger FAs direktør Steen A. Rasmussen:

»Den faldende rente og krav om øget lønsumsafgift lægger et dobbelt pres på sektoren. Så pilen peger i retning af, at beskæftigelsen skal yderligere nedad.«

Regeringens bebudede hævelse af lønsumsafgiften til finanssektoren i den nye skattereform vil ifølge den liberale tænketank CEPOS kommer til at koste yderligere 650 jobbet. Det skyldes især, at andre europæiske lande ikke har samme lønsumsafgift med undtagelse af Frankrig. Således bliver den danske finanssektors konkurrenceevne svækket, hvis lønsumsafgiften som bebudet øges fra 10,5 til 12,3 pct. I fagforeningen Finansforbundet er formand Kent Petersen endnu mere pessimistisk og regner med, at den forøgede lønsumsafgift vil koste 950 job:

»Det er en sort tid for finanssektoren. Op mod 10.000 arbejdspladser vil forsvinde ud af sektoren i forhold til krisens begyndelse, så ca. 14 pct. af medarbejderne er væk. Det har været en hård tid for medarbejderne på gulvet.«

P.t. planlægger de to danske giganter Danske Bank og Tryg at reducere medarbejderskaren. Det er nyt, at fyringerne også rammer i forsikringsbranchen, som bl.a. er negativt påvirket af de faldende renter, forklarer FA-direktør Steen A. Rasmussen:

»Det rammer ikke kun bankerne, men også forsikringsbranchen. Tingene sker her med et eller to års forsinkelse.«

Steen A. Rasmussen henviser til de kraftigt øgede kapitalkrav til finanssektoren. Frem mod 2020 skal f.eks. bankerne som minimum skaffe 19 mia. kroner og 39 mia. kroner for at have en overdækning ifølge Nationalbanken. Det stiller krav til indtjeningen, som skal i vejret.