Flere forhold trækker banker sammen

En række forhold trækker i retning af en samling og konsolidering blandt de danske banker, vurderer Deloitte.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række forhold vil i den kommende tid presse bankerne til at gå tættere sammen i en konsolidering. Det vurderer analyse- og revisionsvirksomheden Deloitte i en ny gennemgang.

Krav om nye investeringer i it samt om generationsskifte i både bankledelser og blandt medarbejdere peger i retning af en samling blandt bankerne.

- De kommende år står bankerne over for afgørende investeringer i it. På personalesiden er der en meget stor årgang af bankfolk, som går på pension inden for en kortere årrække, siger statsautoriseret revisor Jens Ringbæk fra Deloittes Industrigruppe Finans.

Ved årsskiftet til 2013 udløber statsgarantier, der er givet som del af bankpakke 2. Med finanskrisen er der sat en ny dagsorden for bankernes finansiering.

Hidtil har bankerne kunnet hente penge i Tyskland, men den tyske interesse er kølnet med finanskrisen. Derfor skal man finde nye pengekilder, og det giver øget interesse for at få en rating af de danske banker.

- Skal man hente funding i eksempelvis pensionskasser, er det et krav, at man har en rating. Derfor er der nu en bredere interesse, siger Jens Ringbæk.

Han peger også på, at et generationsskifte er på vej i mange af de mindre lokalbankers ledelse. Dette vil formentlig gøre fusioner og opkøb lettere.

- Sammenlignet med udlandet er den danske banksektor præget af et stort antal mindre, lokale pengeinstitutter. Der kommer en konsolidering, men den kan komme på flere måder, siger Jens Ringbæk og fortsætter:

- En model kan være styrkede samarbejder, hvor mindre banker etablerer fælles funktioner. For de mindre banker vil der være en klar fordel i at handle nu. Der er en risiko for, at mulighederne begrænses, hvis man venter, siger Jens Ringbæk.

/ritzau/