Flere er tilfredse med deres teleselskab

Selv om danskerne elsker at skælde teleselskaberne ud, er et stort flertal faktisk tilfredse med dem - men lunten er kort, og sidste år skiftede næsten hver fjerde dansker mobilselskab.

Der skal ikke meget til at ødelægge den gode oplevelse, men generelt er danskerne faktisk mere tilfredse med deres teleselskab, end rygtet vil vide. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Jeg synes, at vi er en god branche, der skaber værdi for danskerne og Danmark som samfund. Og derfor skal vi have et bedre omdømme.«

Alligevel er Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Teleindustrien i Danmark, glad for, at 76 procent af danskerne nu faktisk er tilfredse eller sågar meget tilfredse med deres teleselskab, og kun fem procent direkte er utilfredse. For et år siden meldte kun 72 procent sig i de tilfredses rækker.

»Der tegner sig et billede af en supertanker, der skal vendes. Den slags tager tid, og der skal ikke ret mange dårlige kundeoplevelser til med ventetid på telefonen, eller at man er nødt til at tage en hel dag fri fra arbejde for at vente på service. Der skal rigtigt mange gode oplevelser til at opveje de dårlige,« fastslår han.

Direktør: Vi skal langt højere op

Teleindustrien har de seneste år fået et analysefirma til at tage temperaturen på sit omdømme, og selv om det faktisk arbejder sig opad, er der stadig mange udfordringer.

»Selvfølgelig har vi en udfordring, som handler om opfattelsen af vores serviceniveau. 61 procent er faktisk tilfredse med servicen hos deres eget selskab. Det tegner et billede af, hvilken udfordring vi har, for det er ikke prangende men gør dog en forskel, selv om jeg ville ønske, at tilfredsheden lå endnu højere. Og selvfølgelig skal vi som en meget central branche kunne komme langt højere op. Vi leverer produkter, som kunderne er glade for og dybt afhængige af. Men udfordringen er dels historikken, dels at vi leverer et teknisk produkt, som der kan være udfordringer med, og hvor irritationen er enorm, hvis man oplever, at noget ikke virker,« medgiver Jakob Willer.

Lige under halvdelen - 46 procent - føler ikke, at kundeservicen er blevet hverken bedre eller dårligere, selv om alle selskaber har sat massivt ind for at gøre det bedre.

Til gengæld er 76 procent tilfredse med deres mobile internetforbindelse og 73 procent med den faste internetforbindelse, viser undersøgelsen, som YouGov har foretaget i den sidste uge af april blandt lige over 1.000 danskere mellem 15 og 74 år.

Svært at gennemskue

En anden udfordring for teleselskaberne er, at 40 procent af danskerne ikke synes, at det er let at gennemskue og sammenligne forskellige abonnementer. Kun hver fjerde synes, at det er blevet let, selv om 16 procent af kunderne faktisk checker de andre selskabers tilbud hvert halve år eller oftere.

»De seneste år er der blevet ryddet op i teleselskabernes abonnementer, så det er blevet langt lettere at vælge. Men samtidig betyder konkurrencen mange flere forskellige tilbud og nye tjenester som film, TV, musik, software og sågar tivolikort i abonnementet. Det er godt for forbrugerne men bliver selvfølgelig en udfordring at gennemskue,« siger branchedirektøren.

Næsten hver fjerde mobilkunde i Danmark - 23 procent - skiftede i 2015 teleselskab. 62 procent af dem syntes, at det var nemt, mens ni procent oplevede det som svært.

»Selvfølgelig er det en kæmpe udfordring for selskaberne, at 23 procent skifter på et år, men det er et udtryk for konkurrence og dermed godt for forbrugerne. Og jeg tror, at hvis man gennemførte samme undersøgelse af komplicerede produkter som bank eller forsikring, ville man nok ikke få lige så gode resultater. Sammenlagt synes opskriften enkel: Det handler for teleselskaberne om at have gode produkter på hylderne, sikre enkelheden og gennemskueligheden og give en god kundeservice. Det løser vi ikke inden for en meget kort tidshorisont - men den årlige undersøgelse skal sikre, at vi holder fokus fast på dette,« siger Jakob Willer.