Flere danskere åbner posten online

Stadig flere danskere har tilmeldt sig Digital Post og læser deres breve online, viser ny undersøgelse. Endnu flere skal med på vognen, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

En rød dansk postkasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For en stor del af os er det efterhånden ikke mærkeligt, at postkassen i hjemmet ikke skal tømmes så ofte, mens man derimod skal huske at tjekke sin post fra det offentlige online.

Og mange af os er faktisk blevet gode til at åbne brevene fra kommunen, hospitalet, Skat eller lignende på nettet, viser en ny måling fra Digitaliseringsstyrelsen. Helt konkret er 4,3 millioner danskere over 15 år tilmeldt Digital Post, og kun 4,2 procent af disse har ikke logget ind på deres postkasse de seneste seks måneder.

I maj 2015 lå dette tal på 6,3 procent, og udviklingen glæder kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, Louise Palludan Kampmann.

»Vi ser en klar fremgang i danskernes brug af Digital Post. Langt de fleste af os husker at gå ind og læse vores post, og det er rigtigt positivt, at flere og flere læser deres post fra det offentlige. For det er vigtigt, at vi læser de breve, det offentlige sender til os. Det kan være en vigtig indkaldelse til sygehuset eller breve, der handler om udbetalinger fra det offentlige,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er knap et år siden, at alle danskere med personnummer og fast bopæl i Danmark skulle vende sig til at modtage posten digitalt i stedet for i postkassen.

Det skete 1. november sidste år, og hos Digitaliseringsstyrelsen var forventningen, at omkring 20 procent af danskerne ville blive fritaget fra Digital Post-ordningen, hvilket man kan blive, hvis man for eksempel har en fysisk eller kognitiv funktionsnedsættelse, ikke har adgang til en computer i hjemmet eller lignende.

Men færre end forventet modtager i dag ikke deres post online, fortæller Louise Palludan Kampmann:

»Det er faktisk kun 11 procent af danskerne, der har haft behovet for at blive fritaget for Digital Post. Men det er stadig vigtigt at huske, at muligheden er der,« fastslår hun.

Selv om langt de fleste af os husker at logge ind online og læse posten, er der stadig gruppen på 4,2 procent, der lader brevene ligge uåbnet i indbakken. Og denne gruppe skal man have fat i, understreger Louise Palludan Kampmann.

»Der er sandsynligvis mange af dem, som ud fra deres adviseringsmail eller SMS kan se, at det er en lønseddel, der ligger i postkassen, og at det derfor ikke er vigtigt at gå ind og se den. Det er også helt fint, men vi skal selvfølgelig arbejde for, at alle danskerne er veloplyste og har mulighed for at få den hjælp, de har brug for, så de er i stand til at læse deres digitale post,« siger hun og tilføjer:

»Vi skal huske, at da vi fik fysiske breve, så var der også nogle, der ikke åbnede dem, så helt ned på nul kommer vi ikke. Men vi skal selvfølgelig arbejde for at få oplyst alle danskere om, at det er vigtigt at åbne de offentlige breve. Det gør vi blandt andet med annoncer i aviser, kampagnefilm i TV samt information på biblioteker og borgerservicecentre.«

Hvis man gerne selv vil blive bedre til at huske at svinge et smut ind forbi sin digitale postkasse, så opfordrer kontorchefen til, at man opgiver mobilnummer eller e-mail-adresse i Digital Post. Så får man nemlig automatisk besked, når der er ny post i postkassen online.