Flere danske medier er åbne over for fælles faktatjekmedie

I Norge står offentlige og private medier sammen om et faktatjekmedie. DR og TV 2 vil se på en dansk udgave, og Ritzau er åben over for at sende de faktatjekkede nyheder ud til læserne.

Foto: Erik Refner. I Norge står offentlige og private medier sammen om et faktatjekmedie. DR og TV 2 vil se på en dansk udgave, og Ritzau er åben over for at sende de faktatjekkede nyheder ud til læserne. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

DR, Kristeligt Dagblad, Ritzau og TV 2 melder nu ifølge Politiken onsdag, at de er åbne for at se på et fælles faktatjekmedie.

Det sker, efter at Politiken har beskrevet netmediet Faktisk.no i Norge, som dagligt udgiver historier, hvor de efterprøver påstande bragt i medier og af politikere, og som private medier og public service-udbyderen NRK står sammen om at finansiere.

»Vi skal hele tiden kæmpe for vores berettigelse, hvor vi også dokumenterer, at det, vi viderebringer, er troværdigt. I det lys er det norske initiativ spændende«, siger TV 2s nyhedsdirektør Mikkel Hertz til Politiken.

Det er dog ikke alle medier, der er lige begejstrede for ideen om at indgå et samarbejde.

»Vi laver faktatjek hver eneste dag, det er ganske enkelt selve ideen med at være et kritisk medie. Vores brugere skal kunne regne med, at vi rent faktisk tjekker tingene, og derfor er det unødvendigt at starte et nyt medie«, skriver chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen i en mail til Politiken.

Faktisk.no har fået 11 millioner kroner i støtte af fonde og mediekoncerner, herunder aviserne Dagbladet og VG, og de 4 ejere har forpligtet sig til, at de i 2018 og 2019 giver 3 mio. om året.