Flere danske investorer med i krav mod Novo Nordisk på næsten 12 milliarder

Bankerne Nordea og SEB er blandt de investorer, som kræver op mod 12 mia. kroner fra medicinalgiganten Novo Nordisk for påstået kursmanipulation.

Flere investorer klar med sag mod Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/ Scanpix 2013
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk kan se frem mod at blive sagsøgt for et beløb op i nærheden af 12 mia. kroner. Sagen, hvor Novo Nordisk kan have tilbageholdt oplysninger for aktiemarkedet tilbage i 2016, kan få stor betydning for andre børsnoterede danske virksomheder.

Bag anklagen – som Novo Nordisk afviser – står en række store investorer. Det drejer sig blandt andet om Allianz Invest, investeringsdelen i det tyske forsikringsselskab og danske investorer, som Nordea Investment Fond og SEB Invest. Samlet er 1.978 selvstændige tab blevet lagt sammen. De mener samlet at have lidt tab på 11,8 mia. kr., fordi de købte Novo-aktier, i en periode op til halvårsregnskabet blev fremlagt i 2016. Her faldt aktien med ti pct., fordi Novo Nordisk ikke længere mente, at de kunne indfri forventningerne til salget af insulin i USA. Men det mener anklager, at den danske medicinalkoncern vidste allerede så langt tilbage som i begyndelsen af 2015.

»Hver af dem har opgjort sit tab på baggrund af, hvad de mener at have betalt i overkurs for de aktier, de købte, inden Novo Nordisk kom med oplysninger, som de mener, Novo Nordisk skulle være kommet med tidligere,« siger aktionærernes advokat Thomas Ryhl fra Njord Law Firm.

Sagen lægger sig op ad en tilsvarende amerikansk sag, der allerede har kørt i et år, og som drejer sig om det samme forløb. Thomas Ryhl siger, at sagen kan forsætte endnu op til fem år, fordi den danske sag venter på domme fra retssagen i USA.

»Nu venter vi på udfaldet af den amerikanske retssag. Der er ingen grund til at tage den samme kamp flere steder i verden. Sagen er allerede anlagt i USA, og derfor giver det god mening at afvente udfaldet af den amerikanske sag,« siger Thomas Ryhl.

Novo Nordisk bekræfter, at virksomheden er blevet stævnet.

»Vi kan bekræfte, at der er indgivet et søgsmål mod Novo Nordisk. Vi er uenige i påstandene i søgsmålet og vil forsvare os imod dem. Vi kommenterer ikke på igangværende retssager og har derfor ingen yderligere kommentarer,« skriver kommunikationschef i  Novo Nordisk Katrine Sperling i en mail til Berlingske

Tidligere fredag fremgik det i dagbladet Børsen, at aktionærerne mener, at Novo Nordisk sammen med konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi hævede priserne på insulin for at dække over, at omkostningerne steg, fordi de amerikanske indkøbere fik større rabatter. Men medicinalvirksomhederne var fuldt ud klar over, at de næppe ville kunne holde priserne oppe, fordi der ville komme et indgreb fra myndighederne. Og da Eli Lilly og Sanofi erkendte, at priserne var under pres, fastholdt Novo Nordisk, at selskabet kunne holde priserne høje, blandt andet pga. nye produkter.

Danmark har traditionelt ikke haft sager om erstatningskrav på samme måde, som blandt andet amerikanerne har haft. Men i forbindelse med Danske Bank-sagen om hvidvask har flere investorer sagsøgt banken for den rolle i sagen. Her er kravet tre mia. kroner. Årsagen er sandsynligvis, at EU i 2016 skærpede betingelserne for, hvad de børsnoterede virksomheder er forpligtet til at oplyse.

»Der bliver stillet skrappere krav til de børsnoterede virksomheder, og derfor ser vi nu flere af den her type sager. Det gør, at man som advokat bliver mere sikker på, at der er noget at komme efter, og det mener jeg, at der er i denne sag,« siger Thomas Ryhl.

Han tror, der kan komme flere tilsvarende sager i Danmark.

»Det bliver en lang og spændende sag, som vil få stor betydning for alle danske børsnoterede virksomheder, fordi den handler om, hvordan de nye regler skal fortolkes,« siger Thomas Ryhl.

Trods kravet steg aktier i Novo Nordisk fredag med godt en pct.