Flere butikskæder presser nu MobilePay

Matas og McDonald’s opfordrer Danske Bank og Nets til at blive enige om en fælles betalingsløsning, som gør det lettere for både forbrugere og butikker.

Mobile Pay Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra næste år kan det være slut med at betale med MobilePay i store dele af detailhandlen.

Blot inden for den seneste måned har landets to dagligvaregiganter, Coop og Dansk Supermarked, som til sammen har flere end 1.700 butikker, afvist at tage imod Danske Banks populære mobilbetalingsløsning i fremtiden, og flere butikskæder opfordrer nu Danske Bank og Nets, der ejer Dankortet, til at finde en løsning på en strid om, hvorvidt det mobile Dankort også skal integreres i MobilePay.

»Jeg er enig med Dansk Supermarked og Coop i, at det vil være bedst for den samlede detailhandel, at der findes en løsning på den strid, som verserer omkring understøttelsen af det mobile Dankort via Danske Banks MobilePay-bokse,« siger IT-direktør i Matas, Thomas Grane.

Også hos McDonald’s er man enig i, at »det vil være lettere operationelt for detailhandlen at have få og ensartede betalingsløsninger«.

»For os handler det først og fremmest om at gøre det så let og enkelt som muligt for den enkelte gæst at bruge vedkommendes foretrukne betalingsform,« siger McDonald’s danske pressechef, Pia Tobberup.

Den køligere stemning over for MobilePay er opstået som følge af, at Nets lancerer et mobilt Dankort i begyndelsen af næste år. Det mobile Dankort bliver generelt anset som fremtidens store betalingsmiddel, da kortet giver stort set alle danskere mulighed for at betale med Dankort via mobilen i stedet for det fysiske plastickort.

67 banker samt en masse store butikskæder har allerede meldt sig parate til at kunne modtage det Nets’ mobile Dankort, og Danske Bank har også meddelt, at de gerne vil have det mobile Dankort integreret med MobilePay, så MobilePay får langt større udbredelse i butikkerne end nu.

Men forhandlingerne mellem Danske Bank og Nets har gennem længere tid været i hårdknude, da parterne bl.a. ikke kan blive enige om, hvorvidt MobilePay-brugere vil skulle registrere sig med NemID eller ej for at kunne lægge fysiske Dankort ind på mobilen.

Hvis partnerne ikke kan nå til enighed, kan Danske Bank alternativt lade være med at integrere MobilePay i det mobile Dankort. Det vil dog betyde, at butikkerne skal have flere bokse stående i deres butikker som i dag, og det scenarie ønsker de færreste at fortsætte med, da det både er mere besværligt og dyrere for butikkerne.

Ekspert: Butikker vil forsøge at tage livet af MobilePay

Både Matas og McDonald’s oplyser, at de ikke har nogen aktuelle planer om at droppe MobilePay, men ifølge en ekspert er det blot et spørgsmål om tid, før butikskædernes tålmodighed til Danske Bank er opbrugt.

»Når detailhandlen ikke er mere entusiastisk end i øjeblikket, så skyldes det, at MobilePay aldrig har formået at slå igennem i butikkerne. Butikskæderne venter blot på, at det mobile Dankort slår igennem, før de vil forsøge at tage livet endeligt af MobilePay,« siger Henning N. Jensen, betalingsekspert og seniorpartner i konsulentfirmaet PlusCon.

Hos Danske Bank oplyser Mark Wraa-Hansen, chef for MobilePay, at banken stadig arbejder på at finde en løsning med Nets.

»Vi er fortsat i konstruktive forhandlinger med Nets om at skabe en aftale om åbne betalingsløsninger for danske erhvervsdrivende og forbrugere, som sikrer fortsat fri konkurrence mellem alle aktører på betalingsområdet. Omkring MobilePay som wallet for det digitale Dankort er der dog stadig forhold omkring brugervenlighed, som er afgørende for os at få løst, før en aftale kan falde på plads,« siger Mark Wraa-Hansen.

Jeppe Juul-Andersen, direktør hos Nets med ansvar for Dankortet, bekræfter, at parterne har en god og konstruktiv dialog.

»Jeg føler mig relativt komfortabel med, at vi nok skal få landet en konkret aftale i forhold til MobilePay og det mobile Dankort,« siger Jeppe Juul-Andersen.