Flere bliver snydt og bedraget på internettet

Det lykkes i stigende grad svindlere at lokke danskerne til at udlevere kontooplysninger med falske mails.

Databedrageri omfatter blandt andet svindel på internettet med kortoplysninger eller NemID-koder, som kriminelle lokker ud af danskerne med de såkaldte phishingmails. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kriminelle har i stigende grad held med at bedrage danskerne på nettet.

For selv om kriminaliteten generelt falder, er databedrageri steget eksplosivt fra 4992 anmeldelser i 2014 til 10.808 anmeldelser i 2015.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

Databedrageri omfatter blandt andet svindel på internettet med kortoplysninger eller NemID-koder, som kriminelle lokker ud af danskerne med de såkaldte phishingmails.

- Svindlerne kan i princippet sidde varmt og trygt i Nordafrika og stjæle data og oplysninger fra mennesker i Danmark uden den samme risiko, som hvis man går ned på hjørnet og røver en bank, siger it-sikkerhedsekspert fra CSIS, Peter Kruse.

Bedrageriet på nettet adskiller sig altså markant fra den kriminalitet, der bliver begået i den virkelige verden.

Ud over falske e-mail kan it-svindlerne også hacke sig ind på en computer og ubemærket stjæle oplysninger, hver gang man svinger dankortet i en nethandel.

Derudover ses også en bølge af ransomware, hvor indholdet på modtagerens computer krypteres, og svindlerne tvinger brugeren til at betale løsesum, før computerens indhold bliver frigivet, fortæller Peter Kruse.

Politiet og anklagemyndigheden har de seneste år oprustet mod it-kriminelle med et nationalt cyber crime-center med højteknologisk udstyr og specialistkompetencer.

Men hvis bedrageriet på nettet skal mindskes, må danskerne tænke sig bedre om, når de klikker rundt på forskellige hjemmesider, siger Peter Kruse.

- Man bør tage de samme forholdsregler på nettet som i den virkelige verden, hvor du jo heller ikke afleverer din pung til en fremmed forbipasserende.

Ifølge Rigspolitiet skyldes en del af stigningen i databedrageri i 2015 en ændring af registreringspraksis, så anmeldelser, der tidligere blev registreret som tyveri fra pengeautomat, nu registreres som databedrageri.