Fleggaard-chef har sovet godt trods lavere danske afgifter: »Det gør ingen forskel«

65 afgifter skal afskaffes eller lettes i ny »grænsehandelspakke«. De danske købmænd jubler, og mener det vil få færre danskere til at køre over grænsen for at handle ind. Den køber direktør hos grænsebutikken Fleggaard, Mike Simonsen, ikke.

ARKIVFOTO: Grænsehandel i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Regeringen sætter ind mod grænsehandel med lavere afgifter og de danske købmænd jubler. Men vil lavere afgifter på øl, sodavand, sprut og nødder egentlig gøre en forskel?

Det mener Mike Simonsen ikke. Han er administrerende direktør for detailafdelingen af Fleggaard på den dansk-tyske grænse. Og han har sovet godt i nat.

»Det er ikke første gang vi oplever afgiftsændringer hverken i Tyskland eller Danmark. Og det har ikke haft nogen nævneværdig betydning for vores butikker,« siger Mike Simonsen.

Tidligere på dagen kunne man ellers spore stor tilfredshed hos de danske købmænd over, at regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre søndag aften blev enige om en erhvervspakke, der blandt andet afskaffer eller letter 65 forskellige afgifter. Den største post går til afskaffelsen af nøddeafgiften, mens også afgifter på emballage på øl og sodavand afskaffes.

»Vi glæder os over, at regeringen og de øvrige aftalepartier har besluttet at gennemføre en markant lettelse af afgiftstrykket, så det bliver billigere at være dansker, virksomhedernes byrder lettes og grænsehandlen mindskes,« sagde næstformand Karsten Gram ifølge Ritzau. Også Dansk Erhverv har givet udtryk for, at de forventer mindre grænsehandel efter aftalen.

Det tager de dog stille og roligt hos Fleggaard. For den store prisforskel på Danmark og Tyskland skyldes i højere grad store momsforskelle. I Tyskland er momsen på de omtalte produkter på 7 pct., mens den i Danmark er på 25 pct.

»Afgifterne har i det store billede ikke haft den store effekt på vores forretning. Danmark vil aldrig nogensinde komme ned i vores priser uanset om man ændrer afgiften eller ej,« siger Mike Simonsen.

»Det, de er kommet med, kan vi fint leve med. Det er helt okay med os,« siger Mike Simonsen.

Danskernes samlede handel med butikker ved grænsen har været faldende i en årrække og placerer sig i 2016 - ligesom i 2015 - på knap 4 milliarder kroner.