Flamboyant mangemilliardær gør klar til turister efter succesfuld rumfærd: Vil have daglige afgange

Richard Bransons rumfartsselskab, Virgin Galactic, planlægger op mod 400 afgange til rummet årligt.

 
Missionen ser ud til at være lykkedes. Richard Branson og hans rumfartøj VSS Unity er sikkert tilbage på Jorden efter at have været ude ved kanten af rummet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag var manges øjne rettet mod den flamboyante mangemilliardær Richard Branson, da han efter en tur i vægtløs tilstand i rummet landede trygt og godt på jorden i sit rumskib.

Det stopper dog langtfra her, lyder det fra Branson-virksomheden Virgin Galactic. Planen er, at turister dagligt skal sendes på rejse ud i rummet, forklarer administrerende direktør i selskabet Michael Colglazier i et interview til Financial Times.

Testflyvningen fandt sted blot ni dage før, at Amazon-stifteren, Jeff Bezos, har planlagt sin første tur ud i rummet via sit private rumfartsselskab, Blue Origin. Nu håber Branson-virksomheden på at kunne kapitalisere på forspringet i kampen om at etablere verdens første kommercielle rumfartsturisme.

Der er planlagt yderligere to testflyvninger i år, inden der ifølge planen næste år skal være passagerer med.

»Vi planlægger cirka 400 flyvninger om året fra hver rumhavn. Jeg forventer et højt etcifret eller et lavt tocifret antal rumskibe i hver havn for at nå disse tal,« siger Michael Colglazier til mediet.

Han erkender dog, at der kan være udfordringer med hensyn til at opskalere forretningen lige med det samme, fordi der vil være begrænsninger på leveringerne. Virgin Galactic planlægger at udvide den nuværende base i New Mexico i USA, ligesom selskabet ser på andre placeringer af rumhavne rundt om i verden, skriver Financial Times.

Der er plads til fire passagerer ombord på hver rumfærd, så på den korte bane er der altså ikke tale om mange rumturister. Alligevel har flere end 600 personer betalt i omegnen af 815.000 kroner i gennemsnit for at være sikret en plads ombord, så snart dette bliver muligt, mens yderligere tusind har betalt et depositum på tusind amerikanske dollar.

Det var planen, at Richard Branson først skulle på tur ud i rummet senere på sommeren, men planen blev fremrykket umiddelbart efter, at Jeff Bezos havde offentliggjort sin dato for testflyvningen. Michael Colglazier afviser imidlertid, at dette er sket for at slå Bezos.

Se et kort sammenklip fra flyvningen her.

Der er endnu en mangemilliardær med i kapløbet om rumturismen. Foruden Branson og Bezos arbejder også Tesla-stifter Elon Musk også på at komme i rummet med SpaceX. Han har ikke oplyst en dato for, hvornår han forventer at rejse mod det uendelige univers.

Richard Branson fylder 70 år på lørdag 18. juli. Han er blevet verdensberømt med det blonde hår og store smil, og har plejet et image som livsnyder med jordomsejlinger, ballonrekorder og jetsetliv. Richard Branson blev slået til ridder i 2000 og har også brugt energi og penge på humanitære indsatser, herunder at kæmpe imod klimaforandringer.

Ifølge magasinet Forbes har Richard Bransons samlede formue en værdi af næsten 30 milliarder kroner.